Zeven unieke kavels voor rietwoningen

07 december 2011 06:00

HOMERUSKWARTIER – Wuivende rietkragen vormen met hun karakteristieke pluimen een bekend decor in het polderlandschap. Datzelfde riet, verwerkt tot rietkap, geeft straks een geheel eigen identiteit aan een nieuwe buurt in Homeruskwartier-Oost in Poort. De verkoop van zeven kavels ‘Ik bouw met riet' is op zaterdag 12 november gestart.


De opzet is dat op de kavels alleen woningen worden gebouwd met een grotendeels rieten dakbedekking. Kunststofriet is niet toegestaan. De kavels variëren in grootte van 387 tot 540 vierkante meter. De locatie in het Homeruskwartier-Oost ligt schuin tegenover een buurtje waar de identiteit en samenhang vooral bepaald wordt doordat de woningen er gebouwd zijn met hout.
Het rieten dak is een natuurlijke dakbedekking en staat al eeuwenlang bekend om zijn goede isolerende eigenschappen: het houdt de woning in de winter warm en in de zomer koel. Met deze nostalgische dakbedekking kunnen naast bijzondere hoekjes en nissen bovendien mooie golvende vormen gedekt worden. Het dak kan zelfs tot bijna op de grond doorlopen.
In Almere zijn nog niet veel voorbeelden van woningen met riet te vinden. In Homeruskwartier staat in de Damoclesstraat een mooie duurzame woning met een rieten dak. Grotere villa's met rieten daken zijn te vinden in Overgooi en 't Gooi.
De verkoop van de rietkavels vindt plaats in de Kavelwinkel van stadhuis Almere. Er zijn op dit moment vier kavels onder optie.