Zie jij jezelf als raadslid?Congres lokale politiek

09 maart 2011 06:00

ALMERE - Hoe is het om raadslid te zijn, hoe kan je het worden en hoe werkt de Almeerse politiek? Op 10 maart kunnen inwoners uit Almere kennismaken met de (Almeerse) lokale politiek en op deze vragen een antwoord krijgen. Nu actief worden in de lokale politiek betekent wellicht een zetel in de gemeenteraad in 2014. Dit congres is een initiatief van raadsleden van de PVV, de PvdA en Trots op Nederland.


Deelnemers krijgen een kijkje in twee interessante politieke loopbanen van burgemeester Annemarie Jorritsma en het Rotterdamse raadslid Marco Pastors van de lokale partij Leefbaar Rotterdam. Daarna volgen twee praktische workshops door Jorritsma en Pastors samen met voormalig CDA-raadslid en huidig wethouder Berdien Steunenberg. In deze workshops kunnen deelnemers zich op de hoogste stellen van wat het inhoudt om raadslid te zijn, hoe je dat in je leven kan inpassen en hoeveel tijd het kost en hoe je kunt leren debatteren en omgaan met de media.
Tijdens het 'politiek shoppen' is er de mogelijkheid om te ontdekken welke partij bij je past door in gesprek te gaan met de Almeerse gemeenteraadsleden van alle fracties. Hier kunnen deelnemers met de raadsleden praten over hoe het is om raadslid te zijn en wat zij zelf kunnen betekenen voor de Almeerse maatschappij. Wellicht worden er zo wel nieuwe politieke talenten ontdekt en nieuwe contacten gelegd. Het is de bedoeling dat het congres een jaarlijks terugkerend evenement wordt om meer Almeerders te interesseren voor de politiek en op die manier actief een bijdrage te leveren voor hun stad.