Zilveren medaille voor Almeers bussysteem

07 april 2021 09:00

ALMERE – Het Bus Rapid Transit (BRT)-systeem dat in Almere door Keolis wordt gehanteerd werkt bijzonder goed. Onlangs kreeg het de daarvoor de zilveren medaille. Dat meldt het OV-magazine.

Het BRT is een bussysteem waarbij met hoge frequentie en snelheid gereden wordt, dat betrouwbare reistijden combineert met hoge vervoerscapaciteit, dat comfort biedt, en goed herkenbaar is als hoogwaardig vervoerproduct. Het New Yorkse Institute of Transport and Development Policy heeft daartoe een standaardmeting ontwikkeld, waarin Almere zeer goed scoort. Het leverde een zilveren medaille op. "In de wetenschap dat er in Europa alleen BRT-systemen in exploitatie zijn met maximaal een zilveren plak, is dat een goed begin", aldus Janine van Verseveld van Keolis in het OV-magazine. "De concessie in Almere doet het erg goed, maar we zoeken samen met de gemeente Almere continu naar verbeterpunten."

Verbeterpunten

Die verbeterpunten zouden dan vooral te vinden zijn op het gebied van informatievoorziening en halte-infrastructuur. De integratie en inpassing in de omgeving, inclusief bewegwijzering, biedt ruimte voor vebetering. Van Verseveld: "Als we het OV naar een hoger plan willen brengen, moeten we beseffen dat de hele busreis, inclusief haltes, infra en inbedding in de stad hoogwaardig moet zijn. Het onderzoek maakt duidelijk dat het Almeerse BRT-systeem onlosmakelijk verbonden is met de stad."

KiM

Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) concludeerde onlangs dat het busvervoer met BRT een hoogwaardige aanvulling kan zijn op spoorgebonden openbaar vervoer of als alternatief kan dienen voor trein, lightrail of metroverbindingen

Almere doet het goed qua busvervoer. (Archieffoto: Almere DEZE WEEK)