Zo woon ik: 'Mijn uitzicht is net een schilderij'

11 november 2020 08:30

Door Kirsten Thuis-Woudenberg

DE WERVEN – 'Een bijzondere woonplek waarbij de bewoners betrokken zijn', zo omschrijft Susan Douwma haar appartement aan de Achterwerf in Haven. "Bewoners letten op elkaar en staan voor elkaar klaar als dat nodig is", legt Susan uit. "Zo hangen er briefjes in het gebouw van bewoners die, in de Coronatijd, aanbieden om boodschappen te doen voor de buren. Een buurvrouw met vier kinderen kookt extra voor haar hoogbejaarde overbuurvrouw en zet dit dan bij haar voor de deur neer."

Voordat ze naar Haven verhuisde woonde Susan in Buiten. "Na mijn scheiding bleef ik in eerste instantie in mijn woning, een pakhuis aan de Bonairepier. Ik woonde daar fijn maar had veel werk aan het huis en het onderhoud ervan. Naast mijn fulltimebaan was ik in mijn vrije tijd alleen maar aan het schoonmaken. Ik had behoefte aan kleiner en knusser."

Aan de makelaar die haar woning verkocht gaf Susan haar woonwensen door. En met succes. Twee jaar geleden kocht ze haar appartement met twee kamers, zonder tuin om te onderhouden en vlakbij het groen. "Ik wilde graag een opknapper en kocht dit huis, als voormalige huurwoning, direct van de woningbouw. Zo kon ik de keuken en de badkamer naar eigen smaak opbouwen."

Rondje boodschappen

Almere Haven stond bovenaan Susans verlanglijstje. "In Buiten miste ik dat je zo je huis uit kan lopen om een rondje boodschappen te doen bij lokale ondernemers zoals de bakker en de slager. Vanuit mijn woning kan ik dan nu lopend doen. Met tien minuten ben ik in de havenkom en kan ik op een terrasje zitten. Loop ik vijf minuten verder dan ben ik op het strand. Alles is naast de deur."

Wonen vlakbij de natuur vond de Almeerse ook belangrijk. "Ik heb twee honden en ik wil zo het groen in kunnen lopen. Ik woon nu vlakbij de begraafplaats aan een park. Vanuit mijn huis heb ik prachtig uitzicht over de dijk. Het uitzicht is net een groen schilderij. Dat maakte dat ik viel voor deze woning."

Lp-moment

Langs de wand staan kasten vol met boeken. "Ik houd van lezen en heb veel boeken", zegt Susan lachend. "Mijn vriend trok begin mei bij mij in. Hij had evenveel boeken als ik, dus we moesten er een boekenkast bij zetten. Ik ben afgestudeerd conservator. Veel van mijn boeken zijn van studies museologie, kunst en literatuur over de middeleeuwen. Samen met mijn vriend zit ik graag bij de eetkamertafel. Hier kunnen we werken, lezen of bijkletsen."

Het stel heeft veel platen. "We hebben geen televisie en ik vind het erg leuk om een Lp-moment te hebben. Samen of met vrienden naar muziek luisteren en om de beurt een Lp uitzoeken. Iedere twintig minuten stopt de plaat en moet je hem omdraaien. Zo ben je heel bewust met muziek bezig."

Rondje kringloop

Susan werkt als bedrijfsleider bij de Kringloper. In haar vrije tijd doet ze regelmatig een 'rondje kringloop'. "Dan ga ik struinen bij allerlei kringloopwinkels. Ik verzamel kunstwerken. Puur wat ik tegenkom en wat me aanspreekt. Zo vond ik onlangs bij een kringloopwinkel een ingelijst textieldoek waar ik verliefd op werd. Het doek is 180x120.Ik heb mijn hele slaapkamer moeten verbouwen om het kwijt te kunnen. Als ik leuke kleding tegenkom breng ik ook weer iets uit mijn eigen kast terug naar de kringloop. Ik weeg dan af of ik het leuk genoeg vind om er iets anders voor weg te doen."

In de hal hangen verschillende posters. "Die wissel ik regelmatig. Franse posters koop ik op rommelmarkten in Frankrijk. Dat vind ik een leukere herinnering dan iets uit een souvenirwinkel."

Susan en haar vriend zitten graag samenbij de eetkamertafel. "Hier kunnen we werken, lezen of bijkletsen. (Foto: Fred Rotgans)

'Het uitzicht vanuit mijn huis, over de dijk en het park, is net een groen schilderij', aldus Susan. (Foto: Fred Rotgans)