Zo woon ik: Wonen met uitzicht op de Hoge Vaart

04 mei 2021 14:00

Door Kirsten Thuis-Woudenberg

TUSSEN DE VAARTEN – 'Van groot naar beter', zo omschrijft Jak Boumans de verhuizing van Utrecht naar Almere. Van een groot huis in Utrecht verhuisden Jak (76) en zijn vrouw Mary (77) in 2006 naar een kleiner appartement in Almere. "We vonden een mooi appartement in Tussen de Vaarten." Het stel geniet vooral erg van het prachtige uitzicht. "We kijken uit op de historische woonschepen aan het Esherpad en de Hoge Vaart. Het hele jaar door varen hier binnenschepen. In de zomer komt er een hele vloot aan bootjes voorbij."

Toen hun dochter uit huis ging werd het huis in Utrecht te groot voor Jak en Mary. "In Utrecht woonden we dicht bij de snelweg. Mijn vrouw is longpatiënt en we woonden bij een van de grootste fijnstofplekken van Nederland. Dat speelde wel mee om te verhuizen. We hebben in verschillende steden in Nederland en zelfs Engeland gewoond. Onze dochter woonde inmiddels in Almere, dus we waren niet zozeer gebonden Utrecht."

Gezonde lucht

Het echtpaar zocht in de omgeving naar huizen. "We keken in Zeist, Bunnik en Amersfoort. Maar dat zijn vrij dure plaatsen om te wonen. Almere trok ons niet direct. Maar toen we bij onze dochter op bezoek waren en ook haar partner spraken over onze verhuisplannen, werden we meer enthousiast over Almere. De gezonde lucht in Almere speelde mee om hiernaartoe te verhuizen."

Keukentafel

In Tussen de Vaarten vond het stel hun droomhuis. "In deze flat stonden twee appartementen te koop. We kozen uiteindelijk voor dit ruime appartement op de vijfde verdieping vanwege de grote keuken." De keuken noemt Jak ook gelijk als fijnste plek van het huis. "We koken graag. Overdag zitten we hier bijna altijd aan de keukentafel, uitkijkend over de Hoge Vaart. In de woonkamer zitten we eigenlijk alleen als we visite hebben of televisie willen kijken."

Kleinkinderen

Met de verhuizing naar Almere woonden hun dochter en kleinkinderen nu in de buurt. "Onze dochter heeft samen met haar man twee zoons van 15 en 17. We vinden het erg leuk dat we onze kleinkinderen hebben zien opgroeien en een goede band met ze opgebouwd. We hebben veel opgepast. Een keer per week haalden we de kinderen dan uit school en 's avonds aten we dan samen."

Vrijwilliger

Het stel leeft een actief leven. "Mijn vrouw werkt als vrijwilliger voor Wegwijs in Almere. Ze gaat langs bij senioren boven de 75 jaar, die op zoek zijn naar voorzieningen of activiteiten in Almere en daarbij ondersteuning kunnen gebruiken. Zij worden dan op weg geholpen worden door vrijwilligers. Ze bezocht één à twee adressen per week. Dat ligt nu even stil vanwege Corona. Daarnaast doet Mary wekelijks, via Burenhulp van de VMCA, boodschappen voor onze 92-jarige buurvrouw."

Levensboek

Ook Jak zit niet graag stil. "Tot juli vorig jaar werkte ik nog. Ik had een eigen bedrijf; een adviesbureau in contentstrategie." Voor Humanitas schreef Jak een levensboek. Dat vertelt de persoonlijke levensgeschiedenis van iemand. "Het boek vertelt het verhaal van oud-politieagent Wim Leeman, de eerste bewoner van de Bivak. In 1975 kreeg hij de sleutel van zijn tijdelijke stacaravan. Het boek is net klaar." Inmiddels is Jak begonnen aan zijn tweede levensboek. "Dit boek gaat over mijn 92-jarige buurvrouw. Zij is een oud-international in het damesbasketbal en heeft 68 interlands gespeeld."

Nieuwe architectuur

Weg uit Almere wil het stel nooit meer. "We wonen hier wel erg fijn. De stad is lekker ruim opgezet en heeft veel groen. Je kijkt hier niet zo bij je buurman naar binnen. Vanuit ons huis kunnen we ver kijken. Je ziet de appartementen in de oude graansilo aan de Hoge Vaart, het ziekenhuis, het WTC en het stadshart in de verte. Het lijkt wel New York in het klein."

Mary en Jak genieten ook van de bijzondere architectuur in de stad. "We vinden het leuk om door de nieuwe wijken te rijden en de nieuwe architectuur in ons op te nemen."

Overdag zitten Jak en Mary Boumans bijna altijd aan de keukentafel om te genieten van het uitzicht op de Hoge Vaart. (Foto: Fred Rotgans)

Uitzicht op de Hoge Vaart. (Foto: Fred Rotgans)

Het appartementencomplex in Tussen de Vaarten. (Foto: Fred Rotgans)