Zorgen om verlies van culturele broedplaats in centrum

23 juli 2020 11:55

STAD CENTRUM – GroenLinks maakt zich zorgen over het mogelijk verdwijnen van de culturele broedplaats in het centrum van Almere, als gebouw De Voetnoot moet wijken voor een nieuw schoolgebouw van Windesheim. De fractie heeft hierover vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders.

GroenLinks zegt zich zorgen te maken over over de zorgvuldigheid van het proces. Almere DEZE WEEK schreef vorige week dat Café op 2 was overvallen door de bouwplannen op de locatie van De Voetnoot. Naar aanleiding hiervan vraagt GroenLinks zich af of huurders inderdaad onvoldoende geïnformeerd zijn over de voortgang.

Naast Café op 2 zijn meerdere theatergezelschappen en zzp'ers in de culturele sector gehuisvest in De Voetnoot. Theatergroep Suburbia laat desgevraagd weten dat de gemeente het voortouw heeft genomen om samen met de culturele instellingen, waaronder Suburbia, te zoeken naar een nieuwe, alternatieve locatie. "En dat gaat in goed overleg", aldus Suburbia.

GroenLinks vindt in elk geval dat in het centrum van de stad ruimte moet blijven voor een culturele broedplaats en culturele ondernemers. "Broedplaatsen zijn belangrijke plekken waar reuring, creativiteit en werkgelegenheid plaatsvinden. Ze vormen een belangrijke voorziening van onze stad." De fractie wil weten hoe de gemeente dat faciliteert wanneer De Voetnoot verdwijnt.

Gebouw De Voetnoot aan het Stadhuisplein. (Foto: Almere DEZE WEEK)