Zorggroep Almere krijgt pluim van minister Klink Dement? Lekker thuis blijven wonen!

08 augustus 2009 07:00

ALMERE - Thuis blijven wonen ondanks dat een bewoner dementie heeft, is mogelijk in Almere dankzij een zorgprogramma van Zorggroep Almere. Dementerenden en hun verzorgers zijn bij Zorggroep Almere in goede handen, vindt minister Ab Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Klink gaf de Zorggroep onlangs een pluim.


Tijdens een werkbezoek in Almere zag Klink dat mede dankzij de inzet van de persoonlijk begeleider dementie van de Zorggroep dementerenden langer thuis kunnen blijven wonen. De minister startte zijn werkbezoek met een bezoek aan de familie Voerman in de Literatuurwijk. De heer Voerman kampt met dementie, maar woont gewoon thuis, samen met zijn vrouw. Het echtpaar woont nog maar negen maanden in Almere en krijgt sinds die tijd ondersteuning van Wilma van Garderen van Zorggroep Almere. Als persoonlijk begeleider dementie begeleidt zij dementerenden en hun mantelzorgers in het zorgtraject en geeft gericht informatie en advies. Ook zorgt zij voor de juiste hulpmiddelen in huis en zoekt mee naar een zinvolle dagbesteding. Tijdens het bezoek van de minister kon het echtpaar uitleggen waarom de begeleiding van Wilma zo belangrijk voor hen is.
De minister en zijn delegatie van het ministerie van VWS toonden grote belangstelling voor de werkwijze van de Zorggroep en het werk van de persoonlijk begeleiders. Klink: "Het is een goed voorbeeld van een lokaal initiatief dat landelijk navolging zou moeten krijgen. Als ministerie willen we graag met de Zorggroep meedenken om dementerenden in Almere op deze manier blijvend goede zorg te bieden." De bewindsman zei verder dat hij zich in Almere in goede handen zou weten, mocht hij ooit ernstig vergeetachtig raken.
[In kader:]

Thuis ondanks dementie

De unieke zorg voor dementerenden komt voort uit het zorgprogramma Thuis met Dementie van Zorggroep Almere. Doel van dit programma is mensen met dementie en hun naasten te ondersteunen en zo hun welzijn te verbeteren. Persoonlijk begeleiders spelen een belangrijke rol in het programma. Sinds januari dit jaar zijn zeven persoonlijke begeleiders in Almere actief.