Zorggroep: “Zoveel mogelijk rekening houden met wensen van nabestaanden”VSP bezorgd over sne

04 februari 2009 08:00

ALMERE - Fractievoorzitter Cor Pot van de Verenigde Senioren Partij (VSP) maakt zich zorgen over mogelijke “wantoestanden” in Almeerse verpleeghuizen. Snelle ontruiming van kamers na het overlijden van een bewoner zou volgens de VSP niet mogen gebeuren. In een brief van vrijdag 23 januari vraagt hij het college om opheldering over de situatie en of dit ook in Almere voorkomt.


“In de pers verschijnen regelmatig berichten over het ontruimen van kamers in verpleeghuizen waar mensen hun laatste levensdagen hebben doorgebracht en daar komen te overlijden”, schrijft de VSP-fractievoorzitter in de brief. “De kamers worden soms al binnen enkele uren na het overlijden ontruimd. Het respect voor de overledenen is totaal verdwenen en het afscheid voor de familie en hun eventuele religieuze waarden worden volledig overboord gegooid.”
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft met ingang van 1 januari 2009 het (landelijke) beleid aangepast. Zorginstellingen krijgen nu een vergoeding voor maximaal dertien dagen voor het ontruimen en opnieuw inrichten van de kamer, wat voorheen slechts één dag was voor een verpleeghuis en dertig dagen voor verzorgingshuizen. De NZa heeft de regelgeving voor verzorgings- en verpleeghuizen nu gelijk getrokken.
Pot beroept zich op zijn taak als raadslid om het Almeerse college om opheldering te vragen of snelle ontruiming van kamers in verpleeghuizen ook in Almere voorkomen. Hij kan geen voorbeelden noemen over snelle ontruiming van kamers in Almeerse verzorgingshuizen. “Ik wil meer duidelijkheid over óf en hoe de beleidsregel van de NZa in Almere wordt uitgevoerd. In het hele land is dit een rotzooi. Dat nabestaanden na een dag de kamer al leeg moeten maken is vreselijk, dan nog niet te spreken over de persoonlijke bezittingen die direct in vuilniszakken worden opgeslagen.”

Overleg
Ook Zorggroep Almere, waar onder andere woonzorgcentrum De Kiekendief en verpleeghuis Polderburen onder vallen, krijgt sinds 1 januari 2009 maximaal dertien dagen vergoed voor het ontruimen en opnieuw inrichten van de kamer. David Luttik, communicatie-adviseur: “Voor Zorggroep Almere geldt dat de ontruiming van een kamer altijd in overleg met de familie of nabestaanden gaat. Daarbij wordt een afweging gemaakt tussen de belangen van nabestaanden enerzijds en anderzijds het belang van het binnen een redelijke tijd beschikbaar komen van een plaats voor mensen die op een wachtlijst staan. In die afweging probeert de Zorggroep zoveel mogelijk rekening te houden met de wensen van de nabestaanden, waarbij het uitgangspunt is dat de periode tussen het overlijden van een cliënt en het intrekken van een nieuwe cliënt, gemiddeld dertien dagen duurt.”
Luttik voegt hier aan toe dat de ervaring van Zorggroep Almere zo is dat de afspraken met nabestaanden over de ontruimingsperiode vrijwel nooit tot problemen leiden.
De VSP wil binnen zes weken antwoord hebben van het college.