Zorgkunstenaar Hein Walter start project 'Kunst achter de voordeur'

05 mei 2021 00:25

ALMERE – Zorgkunstenaar Hein Walter is vanuit stichting De Zijderups het project Kunst achter de voordeur gestart. "De opzet is om tijdens huisbezoeken samen met mensen iets kunstzinnigs te gaan maken", vertelt hij.

De dag dat Almeerder Peter de Bever van de neuroloog te horen kreeg dat hij de ziekte van Parkinson had, stortte zijn toekomst in. Hij is al een tijd ziek en inmiddels gewend aan het leven met de ziekte, maar corona was een extra uitdaging. "De dagbesteding van Polderburen, waar hij daarvoor een paar keer per week kwam, moest de anderhalve maatregel toepassen. In de praktijk betekende dit dat er dagelijks minder mensen mochten komen. Peter en anderen zitten daardoor momenteel het grootste deel van de week thuis", vertelt Hein Walter.

Huisbezoek

Een oplossing werd gevonden in huisbezoek. Begeleiders en vrijwilligers gaan een paar uurtjes per week langs bij deze mensen thuis. Zo kreeg de zorgkunstenaar de gelegenheid om vanuit stichting De Zijderups te kijken wat hij kon betekenen voor deze groep. "De opzet van Kunst achter de voordeur is om samen iets kunstzinnigs te gaan maken. Dat kan een serie tekeningen zijn, samen een sprookje schrijven, of samen een serie foto's maken in het huis. Wat het ook is, het is helemaal toegespitst op die persoon", aldus Walter. "Bij Peter werd het een stripverhaal over het leven met Parkinson. De vorm die we hebben gekozen is luchtig en ook een beetje apart."

Meneer Parkinson

Het verhaal begint op het moment dat Peter in de spreekkamer van de neuroloog zit. Als hij wordt ontvangen, wordt hij voorgesteld aan meneer Parkinson. Een tel later wordt hij met handboeien aan hem vastgeketend. Vanaf dat moment zit hij levenslang aan deze schaduw vast. Walter: "Peter en ik bedenken samen de situaties waar het leven met Parkinson bepalend is voor hem. Vervolgens bedenken we een dialoog. Ik maak een schets en Peter tekent op zijn manier de schets na. Ik doe thuis op de computer de vormgeving. Op die manier gaan we een klein vierkant boekje maken met achttien tekeningen. Elke week komen er drie tekeningen bij."

Walter laat het boekje in een kleine oplage drukken en daarmee is het project afgerond. Vervolgens gaat stichting De Zijderups fondsen zoeken om het project voor meer mensen te financieren. Het boekje zal ergens in juni gedrukt zijn. Peter krijgt een stapel om weg te geven en het is via stichting De Zijderups, www.dezijderups.nl, ook te koop voor 7,50 euro inclusief verzendkosten.

Afbeelding uit het stripverhaal over Almeerder Peter de Bever en mijnheer Parkinson. (Foto: aangeleverd)