Zuiderzeedag in Almere Poort

19 oktober 2011 05:00

ALMERE POORT - In het Cascadepark in Almere Poort wordt woensdag 19 oktober een Zuiderzeedag voor jong en oud gehouden. Op deze dag worden elf historische scheepswrakken in Almere aangewezen als Rijksmonument. Deze schepen zijn zo belangrijk voor de geschiedenis van Nederland en uniek, dat ze voor de toekomst worden bewaard en beschermd.


Wethouder Berdien Steunenberg krijgt om 10.15 uur een oorkonde overhandigd van de directeur Cees van ’t Veen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, die samen met 350 kinderen het startsein geeft voor de feestelijkheden. Vanaf 12.30 uur tot 17.00 uur kunnen buurtbewoners en geïnteresseerden langskomen op dit gratis toegankelijke wijkfeest.
Tijdens het feest komt men er van alles over te weten en kan worden meegedaan met de activiteiten voor jong en oud. Hoe was het leven aan boord van de schepen, welke kleding droegen de zeelieden, hoe klonk hun muziek? En hoe vinden de archeologen eigenlijk de scheepswrakken terug en wat doen ze er dan precies mee? Er zijn Zuiderzee activiteiten voor jong en oud zoals muziek, een verhalenverteller, vissers, zeelieden en presentaties die relateren aan vondsten uit de schepen.
Ook wordt door de archeologen uitleg gegeven over het schip ‘De Slagzij’ dat vlakbij is gevonden, een van de vier scheepswrakken in Almere Poort. Met een speciale Zuiderzee-feestkaart kan aan de activiteiten worden deelgenomen en is na deelname een presentje te krijgen.
De feestdag is de start van een uitgebreid project in Almere Poort om kennis te maken met het Zuiderzeeverleden van Almere.
Het feest wordt gehouden in het Cascadepark West, naast Kindercasla- KlokHUIS. Het beste is om lopend, met de fiets of met de bus (lijn 4) te komen. Vanaf halte Europakwartier West is het circa vijf minuten lopen naar het wijkfeest. Er zijn weinig parkeerplekken. Ook als het guur weer is gaan alle feestelijkheden door, immers toen de schepen zonken, heeft het onstuimige weer ook een rol gespeeld!