Zwemmen mag weer

20 augustus 2009 06:45

ALMERE - De Provincie Flevoland heeft de waarschuwingen en zwemverboden voor het zwem- en surfstrand Almere Haven opgeheven. Dat geldt ook voor het Zilverstrand bij de Hollandse brug. Er kan dus weer veilig worden gezwommen.


De provincie heeft vorige week woensdag en donderdag extra bemonstering uitgevoerd om de waterkwaliteit te controleren. De uitslag heeft aangetoond dat het zwemwater weer voldoet aan de norm. Ook de wekelijkse milieuvluchten van Rijkswaterstaat over het Gooimeer om de groene drijflagen blauwalg in de gaten te houden, zijn positief.
Het totale pakket aan maatregelen dat de gemeente Almere getroffen heeft om de blauwalg bij de Almeerse stranden aan het Gooimeer tegen te gaan, is omvangrijk. Toch blijven de weersomstandigheden en de temperatuur van het water de meest belangrijke factoren in het ontstaan van de 'blauwe bacterie'.

Té schoon water

Blauwalgspecialist van de gemeente Almere Niels de Wit: "Eigenlijk ontstaat blauwalg omdat het water té schoon is. Door het zonlicht dat door het water schijnt, ontstaat het en ook bij warmer water gedijt het goed."
Blauwalgen of blauwwieren zijn bacteriën die net als planten fotosynthese toepassen om te kunnen leven. "Door die fotosynthese vormt zich een gasbel en drijft het naar de oppervlakte. Als dan ook de windrichting ongunstig is, richting Almere, dan hebben wij er het meeste last van."
Blauwalgen kunnen giftige stoffen afscheiden waarvan mensen ziek worden. De klachten variëren van hoofdpijn, huidirritatie, misselijkheid, diarree tot koorts. "Mensen hebben er last van, maar de eenden die er in zwemmen kunnen er gewoon tegen."