Zwemverbod voor Almeerderstrand

25 mei 2011 05:00

ALMERE - De provincie Flevoland geeft, in overleg met de water- en strandbeheerder, met ingang van maandag 23 mei een verbod af voor zwemmen bij het Almeerderstrand. Dit zijn de stranden ten noordwesten van de Hollandse brug. Deze maatregel is getroffen nadat de provincie zondagmiddag op de hoogte werd gebracht van een aantal incidenten waarbij honden betrokken waren.


Twee honden zijn overleden nadat ze gezwommen en gewandeld hebben in het gebied aan de overkant van het water bij Muiden. Hetzelfde is vorige week vrijdag gebeurd met een hond uit Almere. Bij autopsie op deze laatste hond is een giftige stof aangetroffen (een neurotoxine). Ook het water is onderzocht, hierbij zijn geen afwijkingen aangetroffen. Er worden momenteel extra monsters genomen.
De provincie Flevoland neemt het zekere voor het onzekere, en stelt een zwemverbod in. Er worden borden op het strand geplaatst en de gemeente sluit de toegang af.

Dinsdag 24 mei bracht de provincie Flevoland het volgende bericht uit:

Zwemverbod verder uitgebreid

Het zwemverbod dat de provincie Flevoland heeft ingesteld voor het Almeerderstrand is verlengd en verder uitgebreid. Het zwemverbod geldt nu ook voor het Zilverstrand, ten oosten van de Hollandsebrug. Het Catamaranstrand, dat aan de andere kant van het eerder afgesloten Almeerderstrand ligt is al eerder door de beheerder afgesloten.
Dit is gedaan omdat onderzoek van Rijkswaterstaat heeft uitgewezen dat in het water een erg giftige vorm van Blauwalg voorkomt. We weten op dit moment niet wat de oorzaak en de omvang is. De komende dagen vindt daarom uitgebreid onderzoek plaats. Op basis van dit onderzoek worden er indien nodig nadere maatregelen getroffen.
Deze algensoort is schadelijk voor mensen. Hoe schadelijk is afhankelijk van de hoeveelheid die men binnenkrijgt in relatie tot het lichaamsgewicht. Kinderen zullen er daarom veel gevoeliger voor zijn dan volwassenen.