Afbeelding

Mazda steelt de show met wereldprimeur: terugkeer rotatiemotor

Auto

ALMERE - Na twee jaar stilte klonk in januari weer het traditionele startschot van het autonieuwsjaar. ‘Het Salon’ - zo zeggen ze het zelf - van Brussel is terug. Met een stevige klap, mag je rustig stellen. Het is de honderdste editie en is zelfs een wereldprimeur. 

Door Rob van Ginneken

Er zijn niet gek veel serieuze autoshows over. De meest spraakmakende primeur in Brussel is de nieuwe Mazda MX30 R-EV. Japan lanceert weer eens een ‘lekker eigenwijs’ idee voor ‘ons’ Europeaenen. De naam MX30 kennen we van de compacte elektrische auto met zijn kleine actieradius. Anders moet je het hele autoleven zware en kostbare accupakketten meeslepen, luidt hun filosofie. Daar is wat voor te zeggen, maar het succes bleef beperkt. 

Het echte verhaal ontvouwt zich nu pas, want de R-EV is een bijzondere auto die veel meer in zijn mars heeft. Perfect bij hun eigenzinnige koers past. Die R staat namelijk voor ‘rotatie’ en dat betekent dat de zogenaamde Wankel-motor zijn comeback maakt. Vijftien jaar geleden zat zoiets voor het laatst in hun razendsnelle RX8 sportwagen.

Compact als een koekblik

Vandaag de dag speelt de compleet nieuw ontwikkelde 830 cc-rotatiemotor natuurlijk een totaal andere rol. Bij normaal gebruik kun je deze MX30 R-EV tot 85 kilometer afstand als gewone elektrische auto gebruiken. Doorgaans is dat meer dan zat voor dagelijks woonwerk-verkeer en de boodschappen of een familiebezoek. Na twintig tot maximaal vijftig minuten aan de laadpaal is hij bovendien weer klaar voor de volgende ‘elektrische’ rijdagen. 

Talenten

Maar deze R-EV heeft dus ook heel andere talenten. Het opmerkelijk kleine en zeer geavanceerde rotatiemotor zie je onder de motorkap nauwelijks. Hij heeft het formaat van – met excuus - een koekblik, maar hij vergroot de mogelijkheden enorm. Ze hebben er niet voor niets jaren aan ontwikkeld. Die rotatiemotor werkt namelijk als een volstrekt trillingvrije minuscule energiecentrale. Als de accu het moeilijk heeft, komt hij in actie om stroom te leveren, zonder zelf de wielen aan te drijven. 

Troefkaart

Hun toptechnicus vertelt ons dat hij daardoor zuiniger met benzine kan omspringen én rustiger werkt. Troefkaart: deze MX30 schrikt niet meer van lange afstanden, want je kunt een kilometer of 600 rijden. Dan is het tijd om te laden of tanken. Zelf noemt Mazda het een ‘serie’ plug-in hybride. De voorwielen worden altijd elektrisch aangedreven. Zeer krachtig, want hij gaat er met zijn 170 pk en dubbelgespierde trekkracht als een speer van door als je wilt. Leuk detail: hij is ideaal voor een picknick of ander feestje in de vrije natuur. Er is een stekkerdoos aan boord die 1500 Watt levert. 

De prijs? Die komt nog, maar kon best eens meevallen omdat er geen héél kostbaar accupakket in zit. Al met al een intrigerende nieuwkomer.

Afbeelding

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto