(Foto: aangeleverd)
(Foto: aangeleverd)

Kona wordt ruimtewonder

Auto

ALMERE - Zijn gladde vormen zijn wat je noemt karakteristiek. De nieuwe Kona oogt van buiten en van binnen aanzienlijk strakker en moderner dan zijn voorganger. Eén troefkaart staat als een paal boven water: de Koreaan is een ruimtewonder.

Door Rob van Ginneken

De Koreaanse fabrikant pakt snel door. Kwalitatief en qua afwerking ziet hij er goed uit en het valt meteen op hoe veelzijdig hij is. De Kona groeide naar 435 centimeter. Nog goed handelbaar, maar veel beter geschikt als echte gezins- of zakelijke auto. Het is een kloeke hatchback, met een paar ‘optische’ SUV-trekjes. 

Met 13 centimeter extra lengte en zijn ietsjes verhoogde cabine hoort de nieuwe Kona nu een hoger segment thuis. Met de binnenruimte van een middenklasser. Voorin vind je grote stoelen met opvallend ‘sportieve’ vormen. Vooral een designaccent, want hij stuurt weliswaar keurig, maar een scheurneus is hij niet.
Met de grote en wijd openslaande deuren is het in- en uitstappen achterin prima voor elkaar en je zit er uitstekend. Ook geschikt voor langere reizen dus. De bagageruimte is niet enorm, maar zeker heel bruikbaar.

Strakke lijnen

Het interieur is strak afgewerkt, met wat veel gladde kunststof vlakken. Hier en daar zacht materiaal of een stoffen afwerking was leuker geweest. De hele bediening volgt een middenweg tussen een hightech- en de meer traditionele koers. Met flink wat knoppen en toetsen is de bediening klassiek, wel zo prettig, maar in het heel lange digitale dashboard- en meterpaneel waait een andere wind.
Slim detail: twee minibeeldschermpje die links en recht achteruitkijken als je afslaat. Prettig, want de oplopende heuplijn van de Kona neemt schuin naar achteren wat zicht weg. Hyundai trekt sowieso een indrukwekkend groot blik ADAS-veiligheids en hulsystemen open. Helaas zijn die met allerlei piepjes nogal ‘aanwezig’ om te waarschuwen.

Rijgedrag ingetogen

Zoek je veel dynamiek, wacht dan op een sterkere versie dan de gereden hybride hybride 1,6-literversie met zijn automatische zes-versnellingsbak. Souplesse? Dat hebben de 105 pk-benzinemotor en 43 pk-elektromotor in samenwerking ruimschoots in huis. Het valt op dat de auto ook hele stukken alleen elektrisch rijdt. Comfort gaat boven pit in deze Kona hybride. We noteerden we een verbruik van 5,1 liter op 100 kilometer. Niets mis mee.
Er is trouwens ook een versie met een kleinere driecilinder basiskrachtbron met ‘mild-hybride’ techniek. Ook het overwegen waard. Die scoort 120 pk en is er vanaf 29.995 euro. De geteste 1.6 GDI hybride automaat start bij 33.995 euro.

(Foto: aangeleverd)
(Foto: aangeleverd)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto