(Foto: Dirk Slagter)
(Foto: Dirk Slagter)

Handboek voor speurtocht door winterlandschap

Boekentips

ALMERE - Wandelen in een kaal winterlandschap saai? Integendeel, stelt de Almeerse bioloog Dirk Slagter. “Zelfs aan kale bomen en stuiken in de winter is een wereld aan leven en soortkenmerken te ontdekken.” Deze week verschijnt zijn handboek om dat te bewijzen: Ontdek Winterkenmerken.

Tien jaar lang trok Slagter elke winter door Nederland, om van meer dan 370 verschillende soorten bomen en struiken de kenmerken fotografisch vast te kunnen leggen die verraden welke soorten het zijn. Vanuit zijn hooggelegen appartement in Almere, uitkijkend over de natuur van de polder, vertelt de auteur: “Ook aan ogenschijnlijk dode stammen en takken is in de winter heel veel boeiends te zien. Maar de meeste mensen lopen daar tijdens een wandeling aan voorbij. Terwijl veel bomen en struiken ook in de winter nog bladeren, bloemen, bessen, vruchten of andere bijzonderheden hebben die kenmerken geven voor het oplossen van een leuke puzzel: welke soort is dit? Is dit knopje nou het eindstadium van een bloem, of het begin van een nieuwe tak? Is deze tak afgestorven, of in winterslaap? Zo maak je van een gewone winterwandeling een afwisselende speurtocht.” 

Oog voor detail

Slagter blijkt een man met geduld en oog voor detail. Zijn 40 jarige ervaring als biologiedocent in Haarlem heeft hem geleerd complexe zaken op een heldere manier te presenteren en toegankelijk te maken. Over zijn fascinatie voor de winterse natuur zegt Dirk: “Bij natuur denken de meeste mensen aan de lente en de zomer. De herfstkleuren maken het seizoen na de zomer ook nog een beetje de moeite waard, maar zodra de boomtakken kaal worden ebt de interesse meestal weg. Niet alleen gewone buitenmensen, ook veel van mijn vakgenoten vinden de winter nauwelijks interessant. Dat vind ik niet terecht. In de winternatuur is er zoveel te zien om van te genieten. Maar je moet de details weten te herkennen.” 

Kenmerken

Daarbij kan zijn handboek helpen. “Het gaat erom dat je in een paar simpele stappen kunt komen van één opvallend kenmerk van een boom of plant naar de soortnaam. En daarna word je verwezen naar andere kenmerken waardoor je nieuwsgierigheid geprikkeld wordt. Je kunt bijvoorbeeld beginnen bij een opvallende kleur, knopvorm of bladvorm en dan een paar vervolgkeuzen tot de soort komen. Omdat bijna alles in heel scherpe detailfoto’s is afgebeeld kun je het boek heel snel doorzoeken. Dat maakt het ook leuk om met z’n tweeën of met kinderen te doen.”

Het is dus de bedoeling dat je het boek meeneemt op je winterwandeling. “Het past in een kleine rugtas en in een grote binnenzak van een winterjas. Je kunt er makkelijk in zoeken en het is stevig genoeg uitgevoerd voor buitengebruik. Al moet je het niet in de regen laten liggen, natuurlijk.” Met zijn meer dan 500 pagina’s is het in elk geval een uitgave waarmee je in elk bos of park van het land uit de voeten zal kunnen.

‘Ontdek Winterkenmerken door Dirk Slagter is uitgegeven door Pictures Publishers en is verkrijgbaar bij de boekhandel en online via www.picturespublishers.nl

(Foto: aangeleverd)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto