Afbeelding

Almeerse historica schrijft biografie over Charley Toorop

Boekentips

ALMERE – De Almeerse historica Heleen Creyghton heeft een biografie geschreven over schilderes Charley Toorop. ‘Zij was een golf, een vlam, een stromend stuk natuur. Charley Toorop (1891-1955), schilderes’  beschrijft het leven van de dochter van de vermaarde schilder Jan Toorop.

Vanaf een theekastje kijkt Charley van Toorop, in de vorm van een buste gemaakt door Ollo Feenstra, de auteur al jaren aan. “Ik werd steeds nieuwsgieriger naar de geheimen achter haar zelfverzekerde blik. Wat was dat eigenlijk voor een vrouw?”, schrijft Creyghton in haar voorwoord. Zij besloot op onderzoek te gaan naar de vrouw áchter de schilderes. 

Duidelijk levensdoel 

Charley Toorop was een gehoorzaam en nogal verlegen meisje, dat uitgroeide tot een zelfbewuste vrouw met sterke meningen. Ze was een vrouw die in gezelschap steevast alle aandacht naar zich toe trok door haar uiterlijk, door haar manier van doen, door haar belezenheid en verbale kwaliteiten en door haar muzikale talenten. Ze was een vrouw met uitgesproken voorkeuren en antipathieën met daartussen weinig nuances. Een eigenzinnige vrouw die nieuwsgierig en gretig leefde met als levensmotto ‘nooit opgeven, altijd doorgaan.’ Maar bovenal was ze een vrouw met een duidelijk levensdoel: ze wilde schilderen. Schilderen was voor haar de bron van het leven en de ideale uitlaatklep voor haar emoties, haar hartstochten, haar conflicten en haar twijfels.

Eigenzinnig trio

Heleen Creyghton (1949) is historica. Schrijven wilde ze altijd al, maar toen ze nog werkte had ze daar geen tijd voor. Sinds haar vervroegde pensionering in 2009 heeft ze die tijd wel en met resultaat. In 2018 verscheen ‘Niemand krijgt het lot van een ander’ over de Noorse schrijfster Sigrid Undset, in 2021 gevolgd door ‘Van buiten ijs, van binnen vuur’ over de Franse schrijfster en filosofe Simone de Beauvoir. “Ik houd van eigenzinnige vrouwen”, zegt Creyghton in haar voorwoord. “Charley Toorop vormt met deze andere twee dames een mooi eigenzinnig trio.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto