Kunstenaars Myriam Weisz en Folkje Nawijn gaan een nieuwe broedplaats vormen aan de Spoordreef. (Foto: aangeleverd)
Kunstenaars Myriam Weisz en Folkje Nawijn gaan een nieuwe broedplaats vormen aan de Spoordreef. (Foto: aangeleverd)

Kunstenaars vormen nieuwe broedplaats aan Spoordreef

Cultuur

ALMERE - Enkele kunstenaars van broedplaats De Paal in Almere Haven hebben ruimte gevonden voor het vormen van een nieuwe broedplaats aan de Spoordreef in Almere Stad. 

De zoektocht ontstond doordat de kunstenaars te horen hadden gekregen dat het Dateqpand aan De Paal was verkocht en zij eind van dit jaar op straat zouden staan. Op het moment van nieuwe contracten tekenen, bleek dat de projectontwikkelaar de panden waarschijnlijk pas 1,5 á twee jaar later wil afnemen en de kunstenaars toch langer in het pand op De Paal kunnen verblijven. Een deel heeft daar uiteindelijk ook voor gekozen, maar kunstenaars Folkje Nawijn en Myriam Weisz gaan voor een nieuwe plek. 

“Wij hebben niet afgewacht, maar zijn zelf direct aan de slag gegaan met het zoeken van betaalbare locaties in Almere.” Al snel was duidelijk dat dit niet in Haven zou lukken. Na het bekijken van drie verschillende kantoorlocaties viel de keuze uiteindelijk op gebouw Saeckenborgh aan de Spoordreef.  “Wij gaan daar een nieuwe broedplaats vormen met andere kunstenaars. Nieuwe inspiratie, andere motivatie en volop uitdagingen. Met de ruimtes die nog met kunstenaars gevuld kunnen worden, en de grotere ruimte die in overleg met de verhuurder voor expo’s gebruikt kan worden, biedt dit vele mogelijkheden.”

Pilot broedplaatsen

Een woord van dank is op z’n plaats, vinden Nawijn en Weisz. “Velen hebben zich ingespannen om een oplossing te vinden voor ons huisvestingsprobleem, waaronder de gebiedsmanager Almere Haven. Ook de SP heeft er in de gemeentepolitiek veel aandacht voor gevraagd.” De verhuurder is de kunstenaars ter wille wat betreft de huur en servicekosten. “Nu is het de beurt aan de gemeente om in het kader van de ‘pilot broedplaatsen’ ons te helpen met het opzetten en vormen van de nieuwe broedplaats Saeckenborgh Spoordreef”, stellen de kunstenaars.

Cursussen en expositie

Er wordt hard gewerkt om de eerste ruimtes geschikt te maken als ateliers. Dat is nodig want de jaarcursussen olieverf schilderen starten half september in het nieuwe onderkomen. Intussen wordt het werk van de cursisten van het afgelopen cursusjaar gedurende de maanden september en oktober getoond in een expositie in De Goede Rede aan de Kerkgracht in Almere Haven 

De nieuwe broedplaats wil een diversiteit aan kunstenaars ruimte bieden. “Met name personen die juist gaan voor het samenwerken, elkaar motiveren en inspireren. Exposities houden en workshops geven, maar ook uitwisselingen met kunstenaars uit andere plaatsen.” Geïnteresseerden kunnen contact opnemen per mail: saeckenborghspoordreef@gmail.com

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto