Kunstwerk gemaakt van e-waste. (Foto: aangeleverd)
Kunstwerk gemaakt van e-waste. (Foto: aangeleverd)

Cultureel hindoefestival vraagt aandacht voor duurzaamheid en milieu

Cultuur

ALMERE - Indiase festivals gaan veelal over lekker eten, kleurrijke kleding, muziek en dans. De organisatie van een cultureel Hindoefestival in Almere wil het dit keer echter anders doen. “Tijdens ons Durga Puja festival in oktober staan duurzaamheid en het milieu centraal. Naast alle festiviteiten willen wij ook bewustwording creëren”, vertelt Satarupa Bose Roy namens Almere Durga Puja. 

De Almeerse is zelf lid van verschillende Indiase gemeenschappen in het hele land. “Almere Durga Puja organiseert van 20 tot en met 23 oktober een cultureel festival bij De Zaalon aan de Palmpolstraat, met ochtendrituelen en culturele avondshows. Naast de gebruikelijke Durga Puja festiviteiten willen we afval promoten als een waardevolle grondstof die gerecycled kan worden”, vertelt zij. “Wij gaan samen met de Almeerse gemeenschap e-waste inzamelen, om bewustzijn te creëren over de grote hoeveelheid elektronisch afval en de impact daarvan op het milieu.” 

Versieren met e-waste

De organisatoren zijn van plan om het festivalterrein te decoreren met niet-bruikbare smartphones en ander elektronisch afval. “Zo willen we het belang van hergebruik en recycling benadrukken”, zegt Satarupa. “Verder gebruiken we bijvoorbeeld ook geen plastic. Zo is al het bestek dat tijdens het festival wordt gebruikt, gemaakt van suikerrietpuree door kansarme vrouwen in India. Hiermee ondersteunen wij ook nog eens vrouwen uit zeventien dorpen aldaar.” Ook zal Kolkata Society for Cultural Heritage (KSCH) een kraam opzetten met e-waste. 

Inzameling

De organisatoren gaan de komende tijd langs de deuren om Almeerders te vragen elektronisch afval te doneren, van kabels tot oude smartphones. Van 19 september tot 15 oktober staat er ook een e-waste inzamelingsbox in de C-passage van het stadhuis waar mensen hun elektronisch afval in kunnen doneren.  Hiermee kunnen kunstwerken worden gemaakt voor het vierdaagse festival in oktober. “Na het festival zorgen wij ervoor dat dit allemaal op de juiste manier worden gerecycled bij het upcycle centrum in Almere Haven”, benadrukt Satarupa.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto