In beslag genomen geld. (Foto: politie)
In beslag genomen geld. (Foto: politie)

Aanhoudingen na onderzoek bankhelpdeskfraude

112

ALMERE - De politie heeft op 14 september en 19 oktober in totaal negen aanhoudingen verricht naar aanleiding van bankhelpdeskfraude. Ook in Almere is een aanhouding verricht.

De verdachten kwamen in beeld naar aanleiding van een onderzoek door het cybercrimeteam van de Eenheid Rotterdam in samenwerking met de eenheden Noord-Holland en Midden-Nederland. In deze onderzoeken kwamen meerdere verdachten naar voren. Zij worden verdacht van onder anderen oplichting en witwassen en hebben daarbij mensen opgelicht door zich voor te doen als medewerker van de helpdesk van een bank. Hoeveel slachtoffers de verdachten precies hebben gemaakt wordt verder onderzoek naar gedaan. De negen verdachten zijn vijf jongemannen en vier jonge vrouwen in de leeftijd van 20 tot 27 jaar uit Almere, Amsterdam, Den Haag, en Huizen. Daders van dit soort vormen van oplichting kunnen rekening houden met serieuze (strafrechtelijke) gevolgen. Vaak doen ze zich voor de buitenwereld voor als succesvolle ondernemers. Echter blijkt dan dat ze al hun geld verdienen met oplichten van vooral oudere mensen. 

Doorzoekingen

Tijdens doorzoekingen van de woningen stuitte de politie op duizenden euro’s cash en cryptovaluta, designerkleding en auto’s. Daarnaast zijn er laptops, mobiele telefoons en andere gegevensdragers van de verdachten aangetroffen. Naast deze spullen nam het team ook crypto in beslag. De politie krijgt elke maand meer dan 200 aangiften met individuele schadebedragen die oplopen tot duizenden euro’s per aangifte. Slachtoffer van bankhelpdeskfraude?Doe altijd aangifte bij de politie, dat kan bijvoorbeeld via 0900 - 8844. Meer informatie over aangifte doen? Kijk op www.politie.nl

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto