Bijna twee kilomter aan visnet. (Foto: OFGV)
Bijna twee kilomter aan visnet. (Foto: OFGV)

Visnetwerk van 2000 meter lang ontdekt

112

ALMERE - De Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek (OFGV) heeft vorige week maandag een visnetwerk van twee kilometer ontdekt bij een visser in het IJmeer.

Bij een fysieke controle werd een visser gecontroleerd die een onvolledige melding had ingediend. Hij had gemeld dat er op het IJmeer gevist ging worden, maar het aantal netten, de maaswijdte en de diepte waren hierbij niet doorgegeven. Toen de OFGV daarop een controle uitvoerde werden meerdere overtredingen geconstateerd. 

Joon

Zo werd een joon (een soort grote dobber) aangetroffen waar maar liefst zeventien 17 visnetten aan verbonden waren. Volgens de Wet natuurbescherming moet om de 100 meter visnet telkens een nieuwe joon geplaatst moet worden. Na het ophalen van de netten bleek dat ook vismerken en afschriklinten ontbraken. Die zijn verplicht zodat vogels niet in de netten verstrikt kunnen raken.

2000 meter

In totaal is er 2000 meter visnet in beslag genomen. De 136 aangetroffen levende vissen zijn door de OFGV teruggezet in het water. De 88 dode vissen zijn in overleg met het OM overgebracht naar Natuurpark Lelystad. Die kunnen de vis goed gebruiken als voer voor de otters. Het gaat om (snoek)baarzen, brasems en voorns. 

De OFGV en NVWA voeren gezamenlijk controles uit op de Wet natuurbescherming en Visserijwet op het IJmeer, Markermeer en het IJsselmeer. De politie en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben de OFGV geassisteerd bij de controle.

Uit de krant