(Foto: aangeleverd)
(Foto: aangeleverd)

Almeerse pinpasfraudeur (17) aangehouden

112

ALMERE – In Etten-Leur is maandag een 17-jarige jongen uit Almere aangehouden voor onder andere pinasfraude. De oplichter was op het moment van de aanhouding in de woning van een 83-jarige slachtoffer aan het rommelen met haar digitale bankgegevens. Hij heeft meer dan 1000 euro buitgemaakt.

Een buurtbewoner van het slachtoffer fietste maandag aan het einde van de middag door Etten-Leur en zag een onbekende jongeman bij de 83-jarige vrouw binnenstappen. De fietser vertrouwde het niet en belde een bevriende politieagent. Die vertrouwde de zaak niet en snelde (op zijn vrije dag) naar de woning van de vrouw.

‘Bankmedewerker’

De vrouw opende de deur voor de politieagent en gaf aan dat ze niemand binnen mocht laten van de ‘bankmedewerker’. De politieman liet zich niet afschrikken, ging toch naar binnen en trof de Almeerder aan met enkele bankpapieren om hem heen. De vrouw bleek eerder op de dag te zijn gebeld door een medewerker van de bank dat onbekende haar rekening probeerden te stelen. Een bankmedewerker zou langskomen om haar geld veilig te stellen. Ze moest alleen nog even haar pinpas en het apparaatje waarmee ze inlogt voor digitaal bankieren in een enveloppe stoppen en aan de bankmedewerker overhandigen. De politieagent hield, na het horen van het klassieke pinpasfraudeverhaal, de jongeman aan. Een tweede verdachte uit Kudelstaart werd later aangehouden voor betrokkenheid.

De ABC-methode

De politie waarschuwt alert te zijn op dit soort misstanden, via de ABC-methode. A = Alert blijven. Als iets te mooi klinkt om waar te zijn, is dat meestal ook zo. Klink ook nooit zomaar op een link in een e-mail. B = Bescherm jezelf. Update je computer, gebruik sterke wachtwoorden. C = Check altijd. Verbreek het contact als het onbetrouwbaar lijkt. Check ook altijd de contactgegevens van de afzender.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto