(Foto: aangeleverd)
(Foto: aangeleverd)

Drie Almeerders aangehouden voor bankhelpdeskfraude

112

ALMERE - Dinsdag heeft de politie drie Almeerders aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij bankhelpdeskfraude. De politie kwam de verdachten mede op het spoor in het onderzoek naar de spoofingdienst iSpoof.

Met het uit de lucht halen van de spoofingdienst iSpoof heeft de politie inzicht gekregen in gevoerde gesprekken en gebruikersdata. Met behulp van deze informatie werken rechercheurs hard aan het inzichtelijk maken van Nederlandse verdachten. Dit heeft dinsdag geleid tot de arrestaties van drie Almeerders in de leeftijd van 19, 20 en 21 jaar. Zij worden allemaal verdacht van het plegen van of medeplichtig zijn aan bankhelpdeskfraude. Mogelijk werkten zij daarbij ook samen met twee andere Almeerders die in november al zijn aangehouden.

Verdachten vast

De verdachten worden gelinkt aan zeker meer dan 100 uitgaande gesprekken. Onduidelijk is hoeveel geld er daarbij exact is buitgemaakt bij slachtoffers. Bij de aanhoudingen zijn verschillende gegevensdragers en goederen in beslag genomen. De verdachten zitten momenteel nog vast voor verder verhoor.  

Pincode

De politie waarschuwt dat bankmedewerkers nooit via de telefoon zullen vragen naar een pincode of andere persoonlijke gegevens. Ze komen ook niet bij iemand thuis om bijvoorbeeld bankgegevens door te spreken of een pinpas op te halen. Banken maken geen gebruik van kluisrekeningen en vragen ook nooit om hier geld naar over te maken. Ook zullen ze nooit vragen om bepaalde software te downloaden, waarmee iemand kan meekijken op een computer of tablet.

Ophangen

Wie een telefoontje niet vertrouwd doet er verstandig aan direct op te hangen en het nummer van de eigen bank te bellen. Laat nooit iemand een pinpas ophalen of een programma op de computer installeren. Is de oplichter wel in het bezit gekomen van bijvoorbeeld een pincode of komt er iemand bij je thuis? Schakel dan zo snel mogelijk de politie in door te bellen naar 112.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto