Stop met maaien in mei, is het pleidoor. (Foto: Adobe Stock)
Stop met maaien in mei, is het pleidoor. (Foto: Adobe Stock) Dmytro - stock.adobe.com

‘Geen gras meer maaien in de maand mei’

Politiek

Door Marcel Beijer

ALMERE – Het maaibeleid van de gemeente moet zodanig worden aangepast dat er in de maand mei nooit meer gemaaid wordt. Dat stelt de organisatie NatuurAlert die reageert op de discussie die hierover ontstond op Twitter.

Op Twitter verbaasden mensen zich over de maaimachines van de gemeente die momenteel het gras maaien. ‘Hoezo, gemeente Almere, maaien in mei? Alle voedsel voor vogels en en insecten in 1 klap weg. Maar wel een joekel van een insectenhotel neerzetten’ wordt geschreven.

De stichting NatuurAlert is het roerend eens met de oproep. Maarten van Vliet van de stichting. “In België en ook Engeland besluiten steeds meer gemeenten om niet langer gras te maaien in de maand mei. Het is de maand waarop alles gaat groeien. Gras is een prima omgeving voor insecten en die diertjes zijn enorm belangrijk in de natuur. Ze worden gegeten door vogels. Maar met het maaien gaan ook bloemen kapot. En zonder bloemen geen bijen en vlinders.”

Onkruid

Van Vliet begrijpt dat er dan bewoners zullen gaan klagen over het welig tierende onkruid. “Dat moeten we het maar even voor lief nemen dat er een maandje niet gemaaid wordt. De insectenstand in ons land is de laatste jaren met 70 procent afgenomen. Er moet echt iets gebeuren.”

Volgens een woordvoerder is de overstap naar steeds meer ecologisch beheer belangrijk, maar heeft dat tijd nodig. “Niet alleen vanwege bestaande onderhoudscontracten, maar ook omdat er altijd afwegingen moeten worden gemaakt.” Zo moet er steeds een goede balans worden gevonden worden tussen ecologie, maar oof functie (een voetbalveld bijvoorbeeld), overlast (hooikoorts) en beheerkwaliteit.” Niet iedere Almeerder is gecharmeerd van ongemaaid gras), maar soms is onderhoud noodzakelijk. Sommige grassen verhouten als er minder wordt gemaaid.”
Ook is er al aandacht voor insecten, volgens de woordvoerder. “Onder andere vanwege ons (maai)beheer mogen we ons bij-vriendelijke gemeente noemen.”

Stop met maaien in mei, is het pleidooi. (Foto: Adobe Stock)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto