Ben Mol:
Ben Mol: " Ik ben de enige ICD-drager ter wereld met duizend marathons." (Foto: Fred Rotgans)

Ben Mol (72) gaat duizendste marathon lopen

Sport

Door Henk Mathlener


ALMERE - De 72-jarige Ben Mol wil zaterdag 3 juli zijn duizendste marathon volbrengen, waarna hij voor deze unieke sportprestatie gehuldigd zal worden. Met dit aantal is hij de nummer drie aller tijden van Nederland, maar het is de Almeerder niet komen aanwaaien.


De van origine Rotterdammer deed aan voet- en honkbal bij Sparta en schopte het tot de betaalde jeugd, waar in die tijd Jan van Beveren in het doel stond. Bij honkbal kwam Ben uit voor het Rotterdams Team, maar door al het sporten kreeg hij last van een hernia. In die tijd betekende het zes weken plat op planken en dat gebeurde maar liefst drie keer. Ben: “Ik moest daar dus mee stoppen. Maar naast mijn drukke baan als commercieel medewerker binnen- en buitendienst wilde ik gewoon blijven sporten. Ik koos voor tennis, omdat je dat zelf meer in de hand kan houden.”


Hartinfarct

Maar bij de tenniscompetitie ging het mis, toen 36-jarige Ben getroffen werd door een hartinfarct. Het leek over in de ambulance, maar gelukkig kregen ze ‘de boel’ weer aan de praat. Hierna volgde een lange weg naar herstel en vertelde de dokter dat de vooruitzichten niet goed waren. Het tennisracket werd weer opgepakt, tot een tennisarm roet in het eten gooide. Als alternatief ging Ben wat lopen in de wijk. Eerst wat dribbelen, daarna wat langer en uiteindelijk een halve marathon. In overleg met de cardioloog mocht Ben met medicijnen doorgaan met lopen. Via connecties kwam hij terecht bij dokter Pool, hoofd afdeling Cardiologie van het Erasmus Ziekenhuis. Deze arts herkende de gedrevenheid van Ben en samen gingen ze aan de slag. In april 1991 liep Ben de mooiste marathon van zijn leven, die van Rotterdam. Ben: “Ik ben in alle uithoeken van de wereld geweest, maar in Rotterdam heb je vooral de laatste kilometers vijf rijen dik publiek. En dat heb je nergens.”


Zevendaagse

Na een blessure aan de voet kon hij dankzij de hulp van een Utrechtse podoloog weer lopen. Een zevendaagse wedstrijd met elke dag een marathon, de 100 kilometer van Winschoten en twee keer Nederlands kampioen op de 24 uur. In Almere liep hij bij de MS-loop maar liefst 208 kilometer en 734 meter, waarna hij voor Nederland uit mocht komen op het EK en WK. In dit loopcircuit leerde hij zijn huidige vrouw kennen, waardoor hij in Almere kwam wonen. In deze tijd kreeg hij opnieuw last van zijn hart. Bij het bezoek aan een zakenrelatie ging het mis en werd een hartslag van 295 geconstateerd. “Het was wel weer kantje boord. Ik hield veel last van hartritmestoornissen. Ik kreeg een ICD-kastje net als Daley Blind heeft gehad, gevolgd door zes uur abaltie. Een jaar later was ik aan de beurt voor een operatie van vijf uur onder volledige narcose en daarna heb ik een paar jaar niet gelopen.” 

Vierdaagse Nijmegen

Maar na wat wandelen met vrouwlief volgde De Vierdaagse van Nijmegen, zowel de 30- als 50 kilometer. En na de vervanging van de heup door een Belgische arts liep Ben gewoon weer 376 marathons door heel Europa. Door het vele reizen, kwamen Ben en zijn twee vrienden (ook veellopers) tot de conclusie dat ze beter zelf een marathonclub konden oprichten; dat werd Marathonclub De Mollen. Een basic organisatie, een parcours van 5.7 kilometer, geen douches en allerlei posten en gewoon lekker lopen. En daar moet op 3 juli de kroon op het loopwerk worden gezet met de duizendste marathon. “Ja, dat is natuurlijk super, want wie had dat ooit gedacht? Zo’n record is leuk, maar het reüniegevoel vind ik minstens zo belangrijk. En ik blijf gewoon lopen, want ik ben elke keer weer blij als ik finish. Ik ben nu de enige ICD-drager ter wereld met duizend marathons. En waar een ander waarde hecht aan een tijd of een record, geniet ik bijvoorbeeld van de omgeving en het weer. Want het is toch fantastisch dat ik dit allemaal kan mee maken en ik tel mijn zegeningen, “ meent een tevreden marathonloper Ben Mol.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto