De Woondôme krijgt tot de sloop een tijdelijke culturele invulling. (Foto: aangeleverd)
De Woondôme krijgt tot de sloop een tijdelijke culturele invulling. (Foto: aangeleverd)

Woondôme wordt Cultuurdôme: tijdelijke creatieve hotspot

Uit

BUITEN – De leegstaande Woondôme in Almere Buiten wordt getransformeerd tot een tijdelijke Cultuurdôme. De voormalige woonwinkel wordt na de zomer van 2022 gesloopt om plaats te maken voor appartementen. Tot die tijd wordt het leegstaande gebouw aan de Middachtenlaan gebruikt als creatieve hotspot.

Door Petra Onderwater

De locatie wordt door Domus Vastgoedontwikkeling herontwikkeld naar woningen. “Na de sloop komen hier ongeveer 220 starters- en woonstudio’s, maar ook twee-, drie- en vierkamer appartementen in het middensegment koop en huur”, vertelt directeur Myron Jacobs. Samen met ontwikkelaar Ton Dekkers laat hij enthousiast de eerste ontwerpen zien. “Wij leveren als ontwikkelaar al ruim 40 jaar een bijdrage aan de groei van Almere, maar met dit project zorgen we voor een nieuwe energie in de bestaande stad”, vervolgt Jacobs. “De Woondôme staat nu al een aantal jaren leeg en het is eigenlijk doodzonde dat zo’n prominent gebouw geen tijdelijke invulling heeft gekregen. Daar willen wij verandering in brengen.”

Leegstand Oplossers

Domus heeft de stichting Leegstand Oplossers Amsterdam (LOLA) gevraagd om een tijdelijke culturele invulling te geven aan het pand. “Zoals zij bijvoorbeeld ook hebben gedaan bij de leegstaande Bijlmerbajes in Amsterdam”, aldus Jacobs. “De Woondôme is weliswaar niet geschikt om tot woningen om te bouwen, maar kan wel een inspirerende plek zijn voor creatievelingen. Er kunnen tal van culturele initiatieven in worden ontplooid. We hopen zo een beweging op gang te brengen, die zich na de sloop verder voortzet in Buiten.”

Kwartiermakers

Een groep kwartiermakers uit Almere gaat elk op hun eigen vakgebied aan de slag met de ontwikkeling van de Cultuurdôme: Aijda Farag Saad (muziek, events), Roché Apinsa (dans, educatie), Kasper Jongejan (mode, beeldende kunst, streetart), Richard Terborg (fotografie, beeldende kunst).. Zij gaan het pand veranderen in een creatieve hotspot met dansstudio’s, ateliers, kantoren voor creatieve ondernemers, ruimtes voor exposities en presentaties, workshops en events.

Samenwerking

“In Amsterdam hebben we invulling gegeven aan meerdere leegstaande panden. De LOLA-projecten zijn vooral succesvol door de lokale inbedding en publieke functies”, vertelt directeur Simon van Dommelen. “We denken dat we met deze groep Almeerse creatieven iets heel moois kunnen maken van de Woondôme, ook al is het een lastig pand.” De plannen bevinden zich nog wel in een pril stadium, benadrukt hij. “We gaan nu met elkaar om de tafel om te kijken hoe we invulling kunnen geven aan dit gebouw. En hoe we – ook aansluitend op het nieuwe cultuurhuis in het centrum van Buiten – voor een nieuwe creatieve energie kunnen zorgen in dit stadsdeel.” Hier zullen uiteenlopende lokale partijen en cultuurmakers bij betrokken worden. “Ook met het om de hoek gelegen MBO-college Almere zijn we bijvoorbeeld al in gesprek. Studenten van verschillende studierichtingen zouden een waardevolle bijdrage kunnen leveren.”


Zodra de plannen meer concreet zijn, volgt meer informatie over het project.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto