Afbeelding

Normaal Hollands zomerweer

Weer

ALMERE - Afgelopen zondagnamiddag was het weer raak in het land met zeer grote neerslagsommen. Het valt er wel gemakkelijk uit deze zomer en het aantal dagen met zeer aanzienlijke neerslaghoeveelheden (meer dan 50 millimeter in korte tijd) zijn al op twee handen te tellen.

Opvallend is ook het aantal dagen met een neerslagsom van om en nabij de 100 millimeter. In 1987 en 1991 viel er ook zo’n som, maar dan eenmalig en hoogstens op een enkele stek. Zondagavond was het wederom raak met een honderdplusser en wel te Dalfsen Overijssel.

Het moge duidelijk zijn dat deze groene zomer waarschijnlijk niet meer snel verdroogt. Op dit moment is er weinig of niets te zeggen over wat de tweede julihelft en augustus ons gaan brengen. In theorie is nog een verzengende hittegolf mogelijk met tot 38 graden in Almere.
Komende tijd behoort dit soort excessieve sommen tot het verleden en valt er weinig water.

De volgende dagen blijft het meestentijds droog met vooral op donderdag nog wel kans op een bui. De temperaturen in de middag zijn exact volgens het boekje voor begin juli. De nachten worden relatief fris met minima die zeker buiten de stad kunnen dalen tot rond 10 graden. Mocht het langer opklaren zijn er lichtende nachtwolken te zien rond middernacht. De zon schijnt vrijwel dagelijks goed door: soms zelfs even met zonkracht 7 in heldere lucht.

Het Europese weermodel (Amerikaanse idem) oogt het gunstigst voor een aardig weekend. Andere modelvisies laten juist een regengebied op ons afkomen rond zaterdag. Even een slag om de arm houden dus nog voor dat weekendweer. Wat wel opvalt is dat de hoge druk via de Azoren wat manifester wordt en de depressies bij IJsland iets meer wegdrukt later.

Weerman Marc Putto
Meer info op www.weerprimeur.nl

Woensdag min. 13, max. 21, wind z. 3, neerslag 40% en zon 80%
Donderdag min. 12, max. 21, wind zw. 3, neerslag 50% en zon 75%
Vrijdag min. 11, max. 21, wind w. 3, neerslag 20% en zon 75%
Zaterdag min. 14, max. 21, wind nw. 3, neerslag 35% en zon 65%
Zondag min. 14, max. 22, wind no. 3, neerslag 35% en zon 75%

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto