Enter Almere Haven was verbindend en inspirerend festivalweekend

Uitgaan

HAVEN – Het buurtfestival Enter Almere Haven was afgelopen weekend een groot succes. “We kijken terug op een geslaagd festivalweekend, maar misschien kijken wij met nog meer plezier terug op het voortraject waarin we twee jaar lang met de buurten aan de slag zijn geweest om dit te organiseren”, vertelt projectleider Lourens Formsma.

Enter Almere Haven was door Corrosia samen met buurtbewoners geprogrammeerd en georganiseerd. Nadat het festival vorig jaar op de valreep werd afgeblazen vanwege Covid-19, hebben de organisatoren dit jaar alles op alles gezet om een coronaroof festival te organiseren voor én door bewoners. Op het programma stonden 25 acts en kunstobjecten, die afgelopen zaterdag en zondag gratis te bezoeken waren op verschillende locaties in Haven.

Mooie erkenning

“De grote hoeveelheid deelnemers en bezoekers is een mooie erkenning voor alle inspanningen van bewoners en andere vrijwilligers. Ondanks alle beperkingen is het een verbindend en inspirerend weekend geweest”, aldus Formsma. “Het weer werkte ook mee, waardoor we al die prachtige acts veelal buiten hebben kunnen presenteren, op de door de buurtbewoners aangedragen locaties. Ook leuk om te zien is dat dit festival, wat voor iedereen is, ook door iedereen werd bezocht. Het publiek was enorm divers.”

Betrokken bewoners

Bewoners uit Haven Centrum, de Wierden/Laren en de Meenten/Grienden hadden zelf een programma samengesteld voor hun eigen buurt. “Bewoners weten zelf het beste waar behoefte aan is, al zijn er flink wat discussies gevoerd”, vervolgt Formsma. “Een redactieraad, bestaande uit tien inwoners, maakte een eerste selectie van potentiële acts, waarop alle andere inwoners vervolgens konden stemmen. Op het laatst waren er maar liefst ruim 60 Havenaren betrokken bij de organisatie van het festival.”

Bamboestiek

Het resultaat was een zeer divers programma voor jong en oud. Eyecatcher in de Havenkom was Bamboestiek. Bamboekunstenaar Antoon Versteegde had samen met inwoners van Haven een enorme bamboe-installatie gebouwd in de vorm van een piramide. Er hingen luidsprekers in waar bezoekers Almeerders konden horen tellen in tien verschillende talen, van Nederlands en Engers, tot Spaans, Arabisch en Mandarijn. Het kunstwerk zorgde zo voor verbinding van de verschillende nationaliteiten die onze diverse stad rijk is.

Korte verhalen

Ook de deur-tot-deur parade trok veel bekijks. Accu en Pretvormer hadden samen met bewoners uit de wijken en feestelijke parade door de wijken georganiseerd. Verder stonden er tal van acts op het programma. Zo vertelde schrijver Bram Koedam zaterdag korte verhalen op de steiger aan de Kwelbeek in De Velden. Ondanks, of dankzij zijn soms provocerende verhalen, toverde hij bij het publiek vaak een lach op het gezicht.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto