Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Heemschut vraagt monumentenstatus aan voor De Trekvogel

Wonen

ALMERE - Erfgoedvereniging Heemschut vraagt het Almeerse college van burgemeester en wethouders om gebouw De Trekvogel te bestemmen tot gemeentelijk monument. De vereniging vindt dat het gebouw behouden moet blijven omdat het cultuurhistorische waarde heeft en van betekenis is voor de identiteit van Almere. “Met de sloop van De Trekvogel verdwijnt meer dan alleen een gebouw”, stelt Heemschut Flevoland.

Uit media-berichten heeft de vereniging vernomen dat eigenaar Flevo-landschap De Trekvogel wil slopen en een nieuw bezoekerscentrum wil bouwen. Heemschut vraagt het college om de procedures van de Monumentenverordening Almere 2016 te doorlopen om zo tot een onafhankelijk oordeel te komen. “Zoals bekend belichaamt De Blocq van Kuffeler het begin van de polder Zuidelijk Flevoland. Het is het enige monument uit deze pioniersfase dat nog resteert in Almere”, aldus Heemschut.

Kantine voor bouwvakkers

Wat de cultuurhistorische waarden betreft is er volgens Heemschut sprake van ‘herinneringswaarde’. “De bouw van De Trekvogel, toen in gebruik als kantine, is een gevolg van de dijkwerkzaamheden bij de aanleg van Zuidelijk Flevoland. Op het werkeiland De Blocq van Kuffeler betrokken in 1963 gezinnen de woningen die de Dienst Zuiderzeewerken hier speciaal heeft laten neerzetten. De bouw vond plaats tijdens de Koude Oorlog en de woningen beschikken over kleine atoomschuilkelders. De eerste bewoners runden ook de kantine waar op werkdagen vijfenzeventig tot honderd bouwvakkers zich lieten verzorgen. Rondom het gebouw staat ook de oudste heg van Almere. Deze heg en de bomen op het grasveld tegenover de kantine, die in het jaar 1969 of 1970 zijn geplant, vormen het oudste culturele groen van Almere.”

Menselijk pionieren

Ook draagt het gebouw volgens Heemschut bij aan de identiteit van de stad. “De stad is aangelegd op de bodem van de voormalige Zuiderzee, in een polder met een dijk er om heen. Er is niets Nederlandser dan dat”, schrijft Heemschut. “En wat betreft de belevingswaarde fungeert De Trekvogel als ruimtelijk herkenningspunt. Zonder het gebouw wordt De Blocq van Kuffeler niet herkend als locatie van menselijk pionieren. Het neemt verder een belangrijke plek in in de herinnering van degenen die hebben gewerkt aan het ontstaan en inrichten van Flevoland, wat ook gebleken is uit de reacties die Heemschut heeft ontvangen.”

Er is volgens Heemschut Flevoland dan ook alle reden om het gebouw te behouden. “En latere spijt te voorkomen.”

Gebouw De Trekvogel moet worden behouden, vindt Erfgoedvereniging Heemschut. (Foto: Ben te Raa)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto