Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Stichting AAP redt chimpansees uit Frans circus

Redactie

ALMERE - Drie circuschimpansees zijn woensdag onder druk van de Franse autoriteiten overgedragen aan Stichting AAP. Nadat ze jarenlang trucjes en shows moesten doen werd er sinds 2016 niet meer met ze opgetreden. De circusfamilie hield hen nog wel als huisdieren, al zaten ze veelal gescheiden van elkaar in een circuswagen. Uit angst voor kritiek vanuit de circuswereld moest de overdracht anoniem en op een geheime locatie in Frankrijk plaatsvinden.

Onder andere door reisbeperkingen vanwege corona en pogingen van het circus om de autoriteiten op een andere manier tevreden te stellen, duurde het bijna een jaar voordat het team van AAP in actie kon komen. De reddingsoperatie was extra spannend omdat AAP niet welkom was op het circusterrein en naar een geheime locatie werd geloodst. Teamleider Pieter Levelink: “We werden begeleid naar een loods van een boer waar de circuswagen met de chimpansees stond. We filmen altijd wat we aantreffen, zowel voor de donateurs die onze acties mogelijk maken als voor het veterinaire team van AAP. Maar ondanks gemaakte afspraken werden we flink tegengewerkt en werd de sfeer best dreigend. Het wantrouwen dat we hen in een kwaad daglicht willen zetten zit diep. Gelukkig lieten ze ons uiteindelijk ons werk doen en konden we de medische checks uitvoeren. Een van de dieren, Congo, is erg oud en zijn gebit is grotendeels weggerot en Tino heeft flink overgewicht, maar ze zijn goed door de verdoving gekomen. Na een zwaar afscheid mochten we met de dieren vertrekken, tot grote opluchting van het hele team.”

Allerhande shows

De circusfamilies wilde alleen anoniem en schriftelijk delen wat voor leven Congo, Tino en Yimmy hebben gehad, waarom ze uiteindelijk besloten toch mee te werken en met welk gevoel ze afscheid nemen. Die verklaring is er nog niet. Op oude Facebookfoto’s is te zien dat de dieren voor allerhande shows en entertainment zijn gebruikt. Ze reden op brommertjes over straat om het circus te promoten, deden circusacts en leefden tussendoor als kinderen met de circusfamilie.

EU circusverbod

Eind vorig jaar heeft de Franse overheid een geleidelijk circusverbod voor wilde dieren aangekondigd, maar dit verbod moet nog worden aangenomen in de Senaat. AAP directeur David van Gennep: “Er zijn nog honderden wilde dieren in Franse circussen. Het is hoog tijd om op een verstandige manier een eind te maken aan dat achterhaalde vermaak ten koste van dieren. AAP wil een EU-breed verbod op wilde dieren in circussen om te voorkomen dat circussen uitwijken naar andere landen. In Nederland hebben we dat verbod nu ruim vijf jaar, maar het probleem is nog niet opgelost in Europa. Dat het zo lang duurde voor er plek was voor deze dieren geeft ook aan dat meer opvangcapaciteit nodig is. De EU moet dat faciliteren zodat wij en onze partnerorganisaties de dieren die straks uit al die Europese circussen komen het leven kunnen bieden dat ze verdienen.”

Kostbare zorg

Congo, Tino en Yimmy zijn inmiddels aan hun drie maanden in quarantaine begonnen om zeker te weten dat ze geen ziektes kunnen overdragen aan verzorgers en andere dieren. Daarna zullen ze te zien zijn voor wie het Rondje AAP wandelt of een rondleiding boekt (onder voorbehoud van coronamaatregelen). AAP vraagt het publiek te doneren voor de kostbare zorg van de dieren. De dierenwelzijnsorganisatie is volledig afhankelijk van giften en donaties.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto