Afbeelding
Almere DEZE WEEK

‘Vrouwen van Almere’ opgenomen in Stadsarchief

Redactie

ALMERE – Het project ‘Vrouwen van Almere’ van Lyla Carrillo Quan - van der Kaaden is opgenomen in de collectie van het Stadsarchief Almere. “Ik vind het een eer dat de portretten en verhalen van migrantenvrouwen in Almere voor altijd worden bewaard, ook voor de volgende generaties”, reageerde Lyla woensdag bij de officiële overdracht.

De Almeerse fotografe werkte jarenlang aan dit project, waarmee zij wil laten zien hoe divers Almere is en hoe belangrijk de rol van migrantenvrouwen is in onze multiculturele samenleving. Het idee was om 50 Almeerse vrouwen met verschillende nationaliteiten te portretteren en hun levensgeschiedenis te laten vertellen. Lyla: “Hoe uniek en bijzonder is het dat hier 187 etnische groepen en 160 verschillende nationaliteiten samen wonen, in harmonie en met respect?” Zelf groeide ze op in Guatemala, woonde enkele jaren in het buitenland en vestigde zich in 2005 met haar man kinderen in Almere. “We hebben allemaal ons eigen verhaal over hoe we naar dit land zijn gekomen en onze eigen ervaringen in deze nieuwe stad.”

De pilot van het project is Latijns-Amerika. Dit heeft geresulteerd in het boek Latijns-Amerikaanse vrouwen uit Almere, dat verkrijgbaar is in het Nederlands, Engels en Spaans. Ook deze boeken werden woensdag overgedragen aan het Stadsarchief Almere.

Tentoonstelling

“Wij zijn blij en trots dat zo’n mooi en waardevol project in Almere is gerealiseerd”, vertelt Michel Langendijk van Stadsarchief Almere. “We willen heel graag de foto’s en de levensverhalen van Women of Almere opnemen in de collectie van de stad. Zo worden zij onderdeel van de geschiedenis van Almere.”

Om te vieren dat de foto’s worden opgenomen in de erfgoedcollectie van de stad wordt in oktober een tentoonstelling georganiseerd in de expositieruimte van het Stadsarchief aan de Stadhuispromenade in Almere Stad. “Een tentoonstelling met de portretten en citaten uit de verhalen, met name over hoe het is om in deze stad aan te komen, er te wortelen en te wonen. Op deze manier willen we de verhalen en geschiedenis van al deze vrouwen voor iedereen toegankelijk maken.”

Ga voor meer informatie en de verhalen van de vrouwen naar https://womenofalmere.101studio.nl

Lyla Carrillo Quan - van der Kaaden (rechts) overhandigde haar boeken woensdag aan Ellis Kreuwels van Stadarchief Almere. (Foto: 101STUDIO)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto