Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Ervaar geuren en geluiden van thuis in Kunstlinie

Uitgaan

ALMERE – Hoe ruikt en klinkt jouw vertrouwde omgeving? De nieuwe tentoonstelling ‘thuis’ in Kunstlinie laat bezoekers de geuren en geluiden van thuis ervaren. In de kunsthal zijn woonkamers van uiteenlopende Almeerders nagemaakt, inclusief geuren en geluiden.

“We vroegen ons af hoe bezoekers zich thuis kunnen voelen in ons gebouw, en wat eigenlijk maakt dat mensen zich thuis voelen in hun huis. Geuren en geluiden blijken daarbij ook een grote rol te spelen “, vertelt curator Bo Naarden.

Huisbezoek

In de kunsthal kunnen bezoekers als het ware op huisbezoek gaan bij verschillende inwoners van Almere. Er zijn zeven woonkamers te bezoeken. Van een huis in aanbouw tot een woonboot, van een grote gezinswoning tot een tiny house en een woning van een nieuwkomer die nog in afwachting is van een verblijfsstatus. “De spullen komen van de Kringloopwinkel en Marktplaats en worden na afloop van de expositie ook weer verkocht. Dus als mensen iets zien dat ze graag zouden willen hebben, kunnen ze dat aangeven.”

Horen en ruiken

Geluidskunstenares Elise ‘t Hart heeft de Almeerse huishoudens bezocht om het geluid van thuis op te vangen. Van krakende vloeren tot een zoemende koelkast en een tikkende verwarming. Geuroloog Jorg Hempenius heeft op zijn beurt de geuren die de bewoners met ‘thuis’ associëren gevangen, om mensen te laten ervaren hoe groot de impact van geur is voor hun beleving. Van kookgeuren, gras- en bloemengeuren tot de geur van een hond of cavia.

Geur van Almere

Hempenius heeft op basis van suggesties van inwoners ook de Geur van Almere gevangen in een geurkaars. “Vooral de frisse geuren uit de natuur werden veel genoemd: gras, bloemen, boslucht, koolzaad, wind en wate”, vertelt hij. “Maar ook stadse geuren als kruiden die bij het koken gebruikt worden en zelfs wietlucht is aangedragen. Dat heb ik allemaal meegenomen.” De geurkaars is te koop bij de tentoonstelling.

Beeldende kunst

Naast horen en ruiken is er in deze tentoonstelling ook genoeg te zien. Beeldende kunst van Inez de Brauw maakt het plaatje compleet. “De inrichting van een huis is vaak een collage van meubels en accessoires uit diverse tijden en in diverse stijlen”, verklaart Bo Naarden. “Inez heeft op haar beurt kunstzinnige collages gemaakt met essentiële elementen die van een huis een thuis kunnen maken. Naast grote collages is ook in meerdere woonkamers een werkje van Inez terug te vinden. Deze blijken overal naadloos in te passen.”

‘thuis’ is te bezoeken tot en 17 oktober. Bij de tentoonstelling zijn ook een randprogramma en online magazine samengesteld. Meer informatie en tickets via www.kunstlinie.nl.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto