Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Vergaande plannen voor uitbreiding Oostvaarderskliniek

Algemeen

Door Marcel Beijer

STRIPHELDENBUURT – Er bestaan vergaande plannen om de Oostvaarderskliniek in de Stripheldenbuurt uit te breiden met 58 plaatsen. De uitbreiding van het forensisch psychiatrisch centrum (FPC) aan de Carl Barksweg is nodig omdat rechters vaker een TBS-maatregel opleggen aan verdachten.

De Oostvaarderskliniek behandelt patiënten met aantoonbaar risicovol gedrag. Deze hebben door de rechter een TBS-beschikking gekregen. Dat gebeurt bij iemand die een misdrijf heeft gepleegd en lijdt aan een ‘gebrekkige ontwikkeling of ziekelijke stoornis van zijn geestvermogens’ en er vrees is voor herhaling. Dit komt steeds vaker voor, zegt woordvoerder Evert-Jan Pieters van de Oostvaarderskliniek. “Daarom wordt overal in het land gekeken waar uitbreiding mogelijk is. Dat geldt dus ook voor de Oostvaarderskliniek.”

Vergaande plannen

De redactie van deze krant is in het bezit van vergaand uitgewerkte plannen voor de uitbreiding. Het gaat om 58 plekken en wordt het ‘vierde kwadrant’ genoemd. De uitbreiding moet komen aan de achterzijde van het huidige pand, op grond die eigendom is van Staatsbosbeheer. De achterzijde van de kliniek loopt in de nieuwe plannen praktisch helemaal door tot aan de Buitenring. Ook is al een landschappelijke inpassing gemaakt waarbij het fietspad verlegd moet worden en de watergangen verlegd.

Niet uitgewerkt

Volgens Pieters zijn de plannen nog niet volledig uitgewerkt en was het de bedoeling om omwonenden na de zomervakantie uit te nodigen voor informatiegesprekken. “Wij willen dit graag goed met de buurt communiceren. Nu de plannen voortijdig zijn uitgelekt is dat wat lastig. We zullen de omwonenden daarom vandaag (dinsdag, red.) al een informatiebrief sturen en uitnodigen voor een informatieavond. Dat zal na de zomervakantie zijn.” In de brief staat dat er nog geen formele besluiten zijn genomen, geen vergunning is aangevraagd en geen ontwerpen van gebouwen bestaan.

Gemeente

Wethouder Froukje de Jonge is verrast over het uitlekken van de plannen. Zij zal de gemeenteraadsleden eerder dan gepland een raadsbrief sturen over het voornemen van de kliniek en dat de omwonenden zullen worden uitgenodigd. “Wij richten ons in die gesprekken op de gevolgen van dit voornemen met speciale aandacht voor de veiligheid. Verder hecht de gemeente er zeer aan dat het gesprek met de omwonenden ordentelijk verloopt. Het is dan ook goed dat de Oostvaarderskliniek de omwonenden uitnodigt voor gesprekken in september, wanneer elkaar in het echt ontmoeten hopelijk weer mogelijk is.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto