Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Advocaten willen informatie over Iran-connectie moord Almere

Redactie

ALMERE – De advocaten van Naoufal ‘Noffel’ F. willen dat actief naar informatie wordt gezocht over de mogelijke betrokkenheid van Iran bij de liquidatie van Ali Motamed in Almere. Dat meldt het Reformatorisch Dagblad via het persbureau ANP.

De 56-jarige Iraniër werd op 15 december 2015 in zijn woonplaats Almere doodgeschoten. F. is door de rechtbank veroordeeld tot een levenslange celstraf voor het organiseren van de moord.

Vrijdag vond in de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol een voorbereidende zitting plaats in de zaak in hoger beroep tegen F. Zijn advocaten drongen erop aan dat het Openbaar Ministerie bij onder meer inlichtingendienst AIVD aanklopt.

In 2018 werd duidelijk dat de ware identiteit van Eneco-monteur Motamed hoogstwaarschijnlijk Mohammad Reza Kolahi Samadi was, die voor het plegen van een bomaanslag op het hoofdkantoor van de Islamitische Republikeinse Partij in Teheran begin jaren 80 in eigen land ter dood was veroordeeld. Bij die aanslag vielen tientallen doden, onder wie kopstukken van het toenmalige regime. De 40-jarige F. ontkent dat hij de hand heeft gehad in de moord. De twee uitvoerders van de moord op Motamed zijn veroordeeld tot 20 en 25 jaar cel. Zij staan in hoger beroep samen met F. terecht. Het hof beslist op 2 juli over het door de advocaten gevraagde onderzoek. De inhoudelijke behandeling van de zaak zal naar verwachting pas volgend jaar plaatsvinden.

Ulysse Ellian

Almere is sterk verweven met deze zaak. Het toenmalige Almeerse VVD-raadlid Ulysse Ellian, tevens advocaat, zei vorig jaar dat ‘Noffel’ de rechterhand van crimineel Ridouan Taghi is en dat de Almeerse moord in opdracht van Iran was gedaan. De advocaat van ‘Noffel’ diende daarop een klacht in bij de Orde van Advocaten dat Ellian zijn cliënt in een kwaad daglicht stelde. ‘Dat betaamt een behoorlijk advocaat niet.’

Ellian voelde zich door die tuchtklacht als volksvertegenwoordiger ernstig onder druk gezet. Hij stelde dat hij zijn opmerking maakte als raadslid en niet als advocaat. “Het gaat heel ver dat iemand mijn beroep misbruikt om me als volksvertegenwoordiger de mond te snoeren,” zei Ellian. “Als politicus zie ik het als mijn plicht me uit te spreken over een moord in mijn stad waarvoor de mocromaffia met Iran lijkt te hebben samengewerkt.”

De gemeenteraad van Almere schaarde zich unaniem achter de VVD-politicus die momenteel voor de VVD in de Tweede Kamer zit.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto