Afbeelding
Almere DEZE WEEK

College houdt vast aan huidig afvalzinzamelsysteem

Algemeen

ALMERE – Het college houdt vast aan het huidige afvalinzamelsysteem, waarbij bewoners zelf plastic, metaal en drinkpakken (PMD) blijven scheiden. Een overgroot deel van de gemeenteraad wil juist naar een systeem waarbij dit achteraf gebeurt in het recyclingstation.

De gemeente test in de Filmwijk een Sieradenbuurt het PMD+-systeem, waarbij plastic, blik en drinkpakken achteraf worden gescheiden van het restafval. Het college stelde voor om deze proef eerst uit te breiden naar andere wijken, om zo te testen of dit systeem ook in andere delen van de stad en bij grotere hoeveelheden afval goed zou kunnen werken. Bij tegenvallende testresultaten zou dan gekozen worden voor Diftar, een systeem waarbij bewoners betalen voor het aantal kilo’s restafval dat zij weggooien.

Onderzoek

Om duidelijkheid te verschaffen liet de gemeente onderzoek doen. Daaruit blijkt dat de grootste winst is te behalen met het beter scheiden van gft. De duobak zou leiden tot een lage hoeveelheid gft dat ook nog eens vervuild is. Daarom wordt de duobak vervangen door twee aparte bakken. De papierbak blijft optioneel. Het aantal wijkcontainers voor papier wordt waar nodig uitgebreid. Bij hoogbouw komen grondstoffen-straatjes met ondergrondse containers waar bewoners papier, pmd, gft en restafval kwijt kunnen.

Voorkeur

De hoeveelheid pmd dat in het restafval achterblijft is relatief klein, volgens het onderzoek. Het is nog maar de vraag of nascheiding van pmd in een fabriek een beter resultaat zal opleveren. Invoering van dit systeem leidt daarnaast tot hogere kosten. Uit het onderzoek onder Almeerders komt geen duidelijke voorkeur naar voren. Wel zijn ze heel duidelijk over de kosten (18% is bereid meer te betalen dan het huidige tarief, 82% wil minder betalen), het betaalsysteem (69% wil een vast tarief, 31% een variabel tarief) en over de manier van inzamelen van papier (27% wil een wijkcontainer op afstand, 73% wil een eigen papiercontainer of een wijkcontainer dichtbij de woning).

Vasthouden

Op basis van de recente onderzoeken houdt het college vast aan het huidige afvalinzamelsysteem, waarbij bewoners zelf het pmd scheiden. Samen met een aantal verbeteringen op het gebied van service, communicatie en handhaving levert dit systeem Almere het meeste op vergeleken met andere inzamelsystemen: lagere kosten, meer hergebruik en minder Almeers afval dat moet worden verbrand.

De gemeenteraad moet uiteindelijk de definitieve beslissing maken.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto