Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Thema Veiligheid is sterk verweven met Zorg

Algemeen

Door Marcel Beijer

ALMERE – Afgelopen donderdag sprak de gemeenteraad opnieuw over het thema Veiligheid. Dat is de portefeuille van burgemeester Franc Weerwind. Het was veelzeggend dat daarbij opvallend vaak de naam viel van wethouder Froukje de Jonge, die Zorg in haar portefeuille heeft.

“Ik moet deze vergadering veel verwijzen naar mevrouw De Jonge”, erkende de burgemeester. “ Het geeft maar eens aan hoezeer Veiligheid en Zorg met elkaar verweven zijn.”

Zo antwoordde Weerwind de ChristenUnie dat er zeer veel aandacht is voor crimineel gedrag bij jongeren onder de 18 jaar. “Natuurlijk kijken we wat in het strafrecht mogelijk is, maar tegelijkertijd kijken we naar de omstandigheden waarom die jongeren tot dat gedrag komen. We praten met de jongeren, maar ook met hun omgeving: ouders en vriendengroep. Dan blijkt dat het vaak om gezinnen gaat met sociale problemen en armoede. Dan heb je het over Zorg. We proberen daar aan de voorkant interventies te doen.”

Huiselijk geweld

De essentie van Zorg is ook merkbaar bij andere thema’s, zoals het huiselijk geweld dat is toegenomen doordat mensen veel thuis zitten in deze Corona-tijd, of radicalisering bij jongeren waar deze maand een onderzoek naar wordt gestart, of overlast die veroorzaak wordt door mensen met verward gedrag.

De burgemeester wees ook nadrukkelijk op de aandacht die er is op het gebied van fraude in de Zorg. “Veel pijlen zijn nu gericht op Ondermijning, maar we zetten ook vol in op mensen die misbruik maken van Zorg. Die aanpak heeft onze volle aandacht.”

Straatintimidatie

De burgemeester liet ook weten dat de campagne tegen straatintimidatie niet is stopgezet, zoals het CDA vreesde.“Doordat met corona minder mensen op straat waren, had het niet onze prioriteit. Dat betekent niet dat we niets meer gedaan hebben. De middelen voor dit project zijn nog steeds beschikbaar, we pakken dit weer op als er weer meer mensen op straat zijn.”

Tot slot ging Weerwind in op het experiment met de gesloten coffeeshopketens (waarbij ook de aanvoer van softdrugs naar coffeeshops legaal wordt, red.) waar Almere aan meedoet. De PVV voorziet ellende en vroeg zich af Almere daar extra agenten voor krijgt. Dat is niet het geval, meldde Weerwind. “De politie speel hier ook geen rol in. Bovendien is decriminalisering het doel het experiment.” Het zou derhalve moeten leiden tot minder overlast.

Het project om straatintimidatie tegen te gaan is niet stopgezet, zei de burgemeester. (Foto: Adobe Stock)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto