Afbeelding
Almere DEZE WEEK

PvdA geschokt over ‘schaamteloze’ prijsopdrijving in Oosterwold

Algemeen

Door Marcel Beijer

OOSTERWOLD – De PvdA heeft schriftelijke vragen gesteld over de forse prijsopdrijving die een projectontwikkelaar doorvoert bij een project in de wijk Oosterwold. Volgens de partij steeg de vraagprijs voor dezelfde nieuwbouwwoning binnen een jaar met 64.000 euro, oftewel 21,45 procent. In de derde fase gaat de ontwikkelaar de nieuwbouwhuizen per opbod verkopen.

Het gaat om het project ‘t Groene Wold en het woningtype Zilverreiger. In de eerste fase werd deze kleine (88m2) eengezinswoning ongeveer een jaar geleden door ontwikkelaar Vastbouw in Rijssen op de markt gebracht met prijzen vanaf 299.500 euro. In de tweede fase wordt dezelfde woning nu aangeboden vanaf 363.750 euro, een stijging van 64.000 euro. In de derde fase wil de ontwikkelaar de woningen per opbod verkopen, stelt de PvdA.

Verbaasd en geschokt

Fractievoorzitter Ruud de Jonge heeft schriftelijke vragen gesteld waarin hij aangeeft ‘verbaasd en geschokt’ te zijn. “Wat ons betreft is dit schaamteloos profiteren van de woningnood in een gebied dat juist is bedoeld voor betaalbare en kleinschalige initiatieven. We verkopen de grond in Oosterwold voor een gesubsidieerde prijs van 76 euro per vierkante meter. Ter vergelijking: In Poort praten we over 600 euro per vierkante meter. In feite betaalt de Almeerder dus voor de gigantische winst die de projectontwikkelaar maakt.”

Regelgeving

De Jonge beseft dat de woningnood de marktprijzen opdrijft en dat een commerciële partij zelf de prijs mag bepalen. De Jonge: “Die projectontwikkelaar zal ongetwijfeld in zijn recht staan. Ook als straks de woningen per opbod nog eens duurder uitvallen. Daarom moet het college met regelgeving komen zodat we dit soort praktijken kunnen voorkomen, want dit is niet solidair. We willen juist betaalbare woningen bouwen.”

Landbouw

Daarnaast ergert De Jonge zich aan de verkoopwebsite van het project. “De ontwikkelaar verkoopt ‘t Groene Wold als een standaard nieuwbouwwijk. Er is op de site nauwelijks iets te vinden dat bewoners van Oosterwold verplicht zijn een deel van hun grond voor stadslandbouw te gebruiken.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto