Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Bewoners Pastelstraat eisen onderhoud groen

Wonen

REGENBOOGBUURT – Boze bewoners van de Pastelstraat, verenigd in een bewonerscollectief, eisen dat gemeente haar onderhoudsplicht van het groen serieus gaat nemen. Ze hebben hun ongenoegen kenbaar gemaakt door een blog te starten op internet.

‘De gemeente maakt graag gebruik van afbeeldingen van de rode donders (de drie rode flats, red.) en hun omgeving voor publiciteitsdoeleinden’, schrijven de bewoners. ‘Helaas is de huidige situatie vele malen minder idyllisch. De omliggende grasvelden zijn door het jarenlange slechte onderhoud verworden tot overwoekerde onkruidvelden gelardeerd met zwerfafval.’

Volgens de bewoners wordt al jarenlang bij de gemeente gevraagd om het onderhoudsplicht serieus te nemen. Een antwoord van een ambtenaar viel in het verkeerde keelgat. ‘Een warrige afgeraffelde e-mail over vogeltjes en bijtjes. (…) Het moge duidelijk zijn dat wij hier geen genoegen meer mee nemen. Onze woonomgeving is geen ecologisch experiment, geen mogelijkheid tot bezuinigingen zodat B&W een leuk feestje extra kunnen organiseren maar een grootstedelijk park/grasveld en behoeft fatsoenlijk en adequaat onderhoud.’

De bewoners zijn op internet een blog gestart waarin ze alle correspondentie met de gemeente openbaar maken. Ook de (niet geanonimiseerde) mail van de ambtenaar is daarop te lezen.

Reactie gemeente

In een reactie laat de gemeente weten dat er in de Regenboogbuurt gewerkt wordt volgens het reguliere groenonderhoud. “Samen met onze groenaannemers zorgen we ervoor dat onze stad goed onderhouden wordt, maar tegelijkertijd willen we de natuur ook de ruimte geven”, laat een woordvoerder weten. “Dat wil zeggen dat we kijken of het echt nodig is om te maaien en soms ook het maaien overslaan of maar een klein stukje doen, zodat flora en fauna gewoon kunnen groeien. De gedachte van ‘niet maaien in mei’ sluit daar bij aan. Maar we moeten altijd afwegingen maken, er moet een goede balans worden gevonden tussen ecologie, maar ook functie (denk bijvoorbeeld aan een voetbalveld) en overlast (hooikoorts).

Daarnaast speelt dit jaar ook het weer een rol, aldus de woordvoerder. “De afgelopen periode heeft het veel geregend. Daarom hebben we beperkt kunnen maaien in bijvoorbeeld speeltuinen. Dan hadden de machines het gras stuk gereden en een modderige grond veroorzaakt. Zodra het weer het toelaat om te maaien, zullen we dit ook gaan doen.”

De woordvoerder laat ook weten dat de gemeente dit standpunt graag nogmaals aan de bewoners wil uitleggen.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto