Afbeelding
Almere DEZE WEEK

College wil Station Offices sneller herontwikkelen

Wonen

ALMERE – Het college wil de herontwikkeling van de Station Offices tot woningen eeder laten beginnen. Daarvoor is een gedoogbeslissing nodig. Dat valt niet goed bij de fracties van PVV en PvdD. Zij vinden het niet wenselijk dat er opnieuw een gedoogbeslissing wordt genomen en hebben schriftelijke vragen gesteld.

De partijen stellen dat het ‘uiterst ongelukkig’ voor de beeldvorming is als wederom een uitzondering gemaakt wordt voor ontwikkelingen waarbij de gemeente zelf belanghebbende is. Dat gebeurde ook bij de aanleg van de kabelbaan, wat tot landelijke ophef leidde. De partijen stellen dat gedoogvergunningen uitsluitend problemen met zich meebrengen, bijvoorbeeld omdat handhavingsverzoeken omslachtig zijn. Het college kan daartoe beslissen, maar die is zelf belanghebbende. Een rechter zal bovendien een bezwaar of beroep niet snel toewijzen, omdat het om een zwaar en ingrijpend besluit gaat. Ook willen PVV en PvdD weten waarom de gemeenteraad niet over het voornemen van de Station Offices is geïnformeerd.

Station Offices

Het college wil de twee leegstaande kantoren Station Offices transformeren naar woningen. Het project is in strijd met het geldende bestemmingsplan, omdat de ontwikkeling niet geheel binnen de bouwvlakken ligt en de maximale bouwhoogte wordt overschreden. Omdat wordt afgeweken van het bestemmingsplan, kunnen de vergunningen alleen worden verleend na het doorlopen van een uitgebreide voorbereidingsprocedure. Daarbij heeft de gemeenteraad al een ontwerp-verklaring van Geen Bezwaar afgegeven en zijn de ontwerpvergunningen ter inzage gelegd, zodat er zienswijzen ingediend kunnen worden. Dit kan tot 3 juni. Als er geen zienswijzen zijn, dan kunnen de vergunningen per 10 juni aan de bouwer Kroonenberg Groep verleend worden. Als er wel zienswijzen zijn binnengekomen, dan moet een definitieve verklaring van geen bedenkingen aan de gemeenteraad worden voorgelegd, voordat de vergunningen verleend kunnen worden. Dat levert vertraging op tot juli of zelfs tot na het zomerreces.

Floriade

De gemeente wil die vertraging liever niet omdat het de wens is alle bouwwerkzaamheden aan de buitenzijde van de Station Offices voor april 2022, als de Floriade begint, af te ronden.

De Station Offices staan links en rechts van het station. (Archieffoto: Fred Rotgans)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto