Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Schriftelijke vragen over grasmaaien in mei

Algemeen

ALMERE – Een aantal fracties in de gemeenteraad hebben het college vragen gesteld naar aanleiding van een artikel in deze krant, waarin de stichting NatuurAlert oproept om in de maand mei niet langer gras te maaien, omdat de lentemaand belangrijk is voor de natuur en de biodiversiteit. In andere landen is deze regel al in opkomst.

De fracties van de Partij voor de Dieren, ChristenUnie, SP en PvdA vinden dat ook Almere dit als prioriteit moet stellen. Zij willen weten of het college het daarmee eens is, en hoe daar vorm aan gegeven kan worden. Ze verwijzen daarbij naar de aangenomen visie ecologie 2020, waarin wordt geschreven over het toepassen van ecologisch beheer, waarbij gebruik wordt gemaakt van minder vaak of vleksgewijs maaien. De partijen zeggen deze maaiwijze niet terug te zien in de meest recente maairondes. De fracties verwijzen ook naar een reactie van de Gemeente Almere op Twitter waaruit blijkt dat het voor inwoners mogelijk is om een maaivrij gebied aan te vragen. Zij zijn echter van mening dat deze mogelijkhed niet voldoende onder de aandacht van de inwoners wordt gebracht. De gemeente zou bijvoorbeeld ‘maaimeniet’-bordjes aan kunnen bieden die Almeerders in kunnen plaatsen op een door hen gewenste plek.

Afval

De partijen zeggen ook ‘zeer veel verontruste berichten uit de stad’ te ontvangen over het vele en intensieve maaien, zeker nu de vele velden en stroken in bloei staan. ‘Naast het vele maaien, krijgen wij ook veel signalen over door de maaimachines massaal versnipperd afval. Dit blijkt geen incident en is structureel, gezien de vele berichten en eigen waarnemingen hiervan.’

Het college heeft de vragen in behandeling. Beantwoording volgt dikwijls binnen zes weken.

Niet meer maaien in de maand mei. Daar pleiten de vier partijen voor. (Foto: Adobe Stock)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto