Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Mei geeft milder weer na zeer koude grasmaand

Algemeen

ALMERE - April wordt een zeer koude grasmaand al met al. Op dit moment is het nog bijna vier graden te koud ten opzichte van de normale temperatuur die gemeten is over de afgelopen 30 jaar.

Vroeger was het heel normaal dat aprilletje zoet vrij kil verliep, maar met name de afgelopen tien jaar was april juist vaak een veel te warme maand. Daardoor klaagde menigeen de afgelopen tijd steen en been dat men het maar veel te koud vond. We zijn gewoon flink verwend geweest het afgelopen decennium met legio lenteachtige aprillen zonder al te veel grillen.

De afgelopen maand was ook droog en zeer zonnig in Almere. Aan neerslag werd nog geen 30 millimeter gerapporteerd in het zuidwesten van Flevoland. Vlak uit zee in het noorden van Zuid-Holland viel nog geen 22 liter water per vierkante meter. Na weer een steenkoude nacht naar maandag (strenge vorst aan de grond regionaal in het land), was de middagtemperatuur op Koningsdag zonder meer goed. Ook op de woensdag is het ronduit aangenaam toeven met meer dan 15 graden en de zon erbij.

Op donderdag breekt een licht wisselvallige fase aan die voortduurt tot in de eerste week van mei. Vanzelfsprekend levert de temperatuur dan ook weer in. De nachten worden weer frisser richting het weekend. Toch valt er na donderdag niet veel regen meer. De schaakstukken op de weerkaart gaan veranderen. Die voortdurende hoge druk boven Scandinavië en op de oceaan gaan verdwijnen. De druk gaat meer dalen boven het zuidwesten van Europa. Gevolg is een mildere zuidwestelijke aanvoer voor ons begin mei met zachtere lucht. Zuidwestelijke instroom betekent wel de kans op af en toe wat neerslag. Zelfs een bui met onweer kan al.

Weerman Marc Putto

Meer info op www.weerprimeur.nl

Woensdag min. 2, max. 17, wind no. 3, neerslag 10% en zon 70%

Donderdag min. 4, max. 14, wind n. 4, neerslag 85% en zon 30%

Vrijdag min. 5, max. 13, wind nw. 4,neerslag 50% en zon 60%

Zaterdag min. 3, max. 13, wind no. 3, neerslag 25% en zon 65%

Zondag min. 3, max. 13, wind nw. 3, neerslag 30% en zon 60%

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto