Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Gemeenteraad houdt geen bezwaar tegen aanleg kabelbaan

Algemeen

Door Marcel Beijer

ALMERE – De gemeenteraad houdt geen bezwaar tegen de aanleg van de kabelbaan over de A6 naar het Floriadeterrein. Dat was al eerder duidelijk, maar op verzoek van de PVV werd daar donderdagavond tijdens de Poltieke Markt opnieuw over gesproken.

De PVV wilde dat onder meer nadat Veilig Verkeer Nederland onlangs stelde dat de kabelbaan gevaarlijk is voor weggebruikers. Maar ook maakt de partij zich zorgen op de manier waarop de gemeente is omgegaan met de zienswijze die Fiilmwijk-bewoner Ger Jan Mensink tegen de aanleg heeft ingediend. De behandeling daarvan duurde erg lang. Ook werd de zienswijze van Mensink ‘niet ontvankelijk’ verklaard omdat hij die niet binnen de gestelde termijn had ingediend.

Lang nadenken

Wethouder Jan Hoek erkende dat de behandeling van Mensink’s verzoek wel heel erg lang heeft geduurd. Een reden daarvoor kon hij niet goed aangeven. “We moesten er wel lang over nadenken.” Volgens Jesse Luijendijk (Partij voor de Dieren – ‘onbehoorlijk bestuur’ ) en Toon van Dijk (PVV – ‘schertsvertoning’ ) heeft de gemeente daarmee de belangen van Mensink geschaad. “Dit lijkt op moedwillige vertraging, waarmee de gemeente zichzelf heeft bevoordeeld.”

Hoek ontkende dat de gemeente Mensink bewust getraineerd heeft. Mensink wilde donderdagavond de raadsleden via een internetverbinding toespreken, maar tot overmaat van ramp lukte dat niet om technische redenen.

Veiligheid

De PVV, SP, Partij voor de Dieren en AP/OPA hadden ook zorgen om de veiligheid van de kabelbaan. Van Dijk (PVV) wist uit eigen ervaring te melden dat passagiers van de gondels ‘heel erg gaan slingeren’ als iemand in de gondel op een noodstop drukt. Ook zouden automobilisten kunnen gaan toeteren naar de overglijdende gondels. Wethouder Hoek stelde dat Rijkswaterstaat de aanleg van de kabelbaan veilig genoeg acht zolang de onderkant van de gondels minimaal tien meter boven het wegdek blijft. Of dat ook realiteit wordt, zal de komende maanden worden uitgetest. Volgens Hoek valt het met die veiligheid wel mee: “Op Schiphol zorgen stijgende en dalende vliegtuigen ook voor afleiding. Ik zie de kabelbaan niet anders.”

De vraag wie uiteindelijk verantwoordelijk is als aangetoond kan worden dat er een ongeluk op de A6 plaatsvindt als gevolg van de kabelbaan, was voor Hoek duidelijk: De Floriade BV heeft de kabelbaan laten aanleggen. Rijkswaterstaat heeft goedgekeurd. De verantwoording ligt dus daar.”

Een schets van de kabelbaan boven de Floriade. (Foto: aangeleverd)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto