Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Vereniging Eigen Huis: ‘betrek bewoners bij energieplannen’

Wonen

ALMERE – De Vereniging Eigen Huis (VEH) doet een beroep op de Almeerse raadsleden om de bewoners te betrekken bij de plannen die gemaakt worden rond duurzame energie.

De VEH, waarin huizenkopers verenigd zijn, schrijft dat in een brief die gericht is aan alle raadsleden. ‘De komende maanden moet u een beslissing nemen over de Regionale Energiestrategie (RES) Uit onderzoek van VEH blijkt dat slechts drie procent van de huiseigenaren inspraak heeft gehad bij het opstellen hiervan. Dit terwijl ruim 92% aangeeft dat zij hierbij wel betrokken hadden willen worden. Logisch, want in de RES worden onder andere zoeklocaties aangewezen voor windmolens, zonnepaneel-parken en boringen naar aardwarmte. Dat heeft grote gevolgen voor de leefomgeving.’

Achterban

Volgens de vereniging is het dan ook niet meer dan logisch dat bewoners hierbij betrokken worden. ‘Vereniging Eigen Huis doet een beroep op u als raadslid om de RES-plannen zo concreet mogelijk te maken voor uw achterban en alsnog goed bij hen te rade te gaan. Benut de interesse en bereidwilligheid van burgers bij de keuze van locaties voor de opwek van duurzame energie.

Grootschalige verduurzaming kan alleen slagen als daar draagvlak voor is.’

Trekweg

Vorig jaar onstond veel commotie toen de gemeente bij de Trekweg een zonneveld van 40 hectare wilde aanleggen. Bewoners ageerden daar fel tegen en meenden dat de inspraak niet goed geregeld was. Ondanks de grote weerstand besloot de gemeenteraad toch om zo’n veld aan te leggen, maar dan van 20 hectare. Het argument was dat het zonneveld noodzakelijk was om de doelstelling te halen om Almere in 2022 klimaatneutraal te laten zijn.

Betrek bewoners bij plannen rond duurzame energie, zegt VEH (Foto: aangeleverd)

Afbeelding

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto