Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Bewoners Zuiderduin vrezen voor uitzicht op Kreekbos

Wonen

DUIN – Bewoners van Zuiderduin zien met lede ogen hoe het aangrenzende Kreekbos verder wordt uitgedund. “Na onze bezwaren in 2017 zijn we destijds met de gemeente tot een soort compromis gekomen, maar nu blijkt dat er opnieuw bomen worden gekapt”, aldus een boze bewoner.

Begin februari ontvingen bewoners van Zuiderduin een brief over de start van het bouwrijp maken van het Kreekbos Zuid, waar dertig kavels zijn gereserveerd voor ‘eigentijds boswonen’. Zo’n 24 bomen en struiken ten noorden van de ontsluitingsweg door het bos zullen nog in het eerste kwartaal van 2021 worden verwijderd. Naar aanleiding van deze mededeling trokken diverse bewoners bij de gemeente aan de bel. “Er zouden geen bomen meer worden gekapt, maar nu moeten er toch weer bomen en struiken verdwijnen. Het is vreselijk”, zegt een van de bewoners, die niet met haar naam in de krant wil. “In de koopcontracten is vastgelegd dat bewoners die aan de bosrand wonen permanent uitzicht houden op het bos. Maar van dat bos blijft op deze manier steeds minder over.”

Klankbordgroep

Vanaf het eerste begin was duidelijk dat er gebouwd zou worden in het Kreekbos. Omwonenden startten in 2017 een petitie, omdat zij vreesden dat het hele bos zou verdwijnen. Een woordvoerder van de gemeente gaf toen aan dat 20% van het bos zou worden bebouwd en 80% openbare ruimte zou blijven. “Er is vervolgens een heel participatietraject geweest, waarbij ook een klankbordgroep in het leven is geroepen. Uiteindelijk hebben we de nodige afspraken met elkaar gemaakt”, reageert een woordvoerder van de gemeente. “We snappen dat het kappen van bomen emoties oproept. Juist daarom vinden we het belangrijk om hierover goed in contact te blijven met bewoners.”

Locatiebezoek

Naar aanleiding van de reacties op de brief over de start van het bouwrijp maken heeft half februari een afspraak op locatie plaatsgevonden tussen afgevaardigden van de bewonersvereniging Zuiderduin, de voormalige klankbordgroep, enkele bewoners, Amvest en de gemeente Almere. Tijdens dit overleg is toegelicht waarom het nodig is om de genoemde 24 bomen en struiken te verwijderen. Ook is opnieuw een aantal afspraken gemaakt, waarvan de bewoners inmiddels op de hoogte zijn gebracht via een brief van de gemeente.

Nieuwe afspraken

Onder meer is afsproken is dat er nog dit plantseizoen een rand met onderbeplanting wordt aangebracht langs de bosrand. “Hierdoor wordt het zicht vanaf de woningen aan de rand van Zuiderduin op de nog te bouwen woningen in het Kreekbos op termijn verminderd”, aldus de gemeente. “Verder wordt in overleg met de bewonerscommissie in het tweede/derde kwartaal van 2021 een plan uitgewerkt voor de doorontwikkeling van het Kreekbos Zuid. De focus ligt hierbij vooral op het noordoostelijke deel van het bos, waar een aantal gaten zijn ontstaan door omgevallen bomen en een aantal zieke essen die gekapt moeten worden.”

Uitzicht op het bos vanaf de Duinvoetstraat. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Vanuit het bos zicht op de huizen in Duin. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Afbeelding

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto