Afbeelding
Almere DEZE WEEK

‘Bouwtempo ligt fors hoger dan voorgaande jaren’

Algemeen

Door Marcel Beijer

ALMERE – Het bouwtempo in Almere ligt fors hoger dan in de voorgaande jaren. Ten opzichte van de laatste jaren zijn er vorig jaar 30 tot 40 procent meer woningen gebouwd in Almere.

Dat zei wethouder Julius Lindenbergh (VVD) donderdagavond tijdens de Politieke Markt. De wethouder stelde dat er de laatste tien jaren gemiddeld circa 1000 woningen bijkwamen in de stad, in 2020 waren dat er 1300 tot 1400. “Dat is 30 tot 40 procent meer”, aldus Lindenbergh.

De gemeenteraad besprak donderdag op welke manier 10.000 betaalbare woningen kunnen worden gebouwd voor middeninkomens en 5.000 voor lage inkomens, zoals is afgesproken in de Woonvisie. Het college heeft daartoe een aantal ‘instrumenten’ in gedachten waarover de raadsleden zich konden uitspreken.

Woonvisie

De raadsleden konden zich in het algemeen goed vinden in de instrumenten, al waren vooral ChristenUnie, SP en AP/OPA kritisch over het bouwtempo. Een aantal partijen wees de wethouder erop niet te lang te willen discussiëren over de instrumenten, maar ze alvast in praktijk te brengen: de behoefte aan woningen is groot in Almere. Daarbij helpt het volgens hen niet mee dat het heel lang duurde voordat het college de Woonvisie eindelijk paraat had. Sinds december wordt ook al gewacht op het stedelijk woningbouwprogramma, waarin beschreven staat op welke plekken er bijgebouwd gaat worden. Volgens Lindenbergh komt dat programma nog dit voorjaar.

Voorjaar

Kees Hendriksen (ChristenUnie) vroeg zich af wat de wethouder onder ‘voorjaar’ verstaat. “We bespreken hier een actieplan. Dat betekent: dóen. Er zijn ondertussen genoeg verkenningen geweest . Laten we niet te lang over deze instrumenten praten, maar aan de slag gaan.”

Volgens Lindenbergh wordt er op dit moment zeker niet stil gezeten qua bouwactiviteiten. “Kijk naar Nobelhorst, Duin en de ontwikkelingen rond de campus en de Ambachtsmark. We zijn al met een aantal van de instrumenten die we nu bespreken aan de slag gegaan. Op dit moment wordt er in Almere echt stevig doorgebouwd. Maar we kunnen straks wel sneller en gerichter bouwen.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto