Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Stadsdeel Pampus krijgt drie verschillende sferen

Wonen

ALMERE – Almere Pampus krijgt in een nieuw plan niet alleen 25.000 tot 30.000 woningen, ook gaat het ruimte bieden aan duizenden arbeidsplaatsen. Het stadsdeel krijgt drie verschillende sferen: een stad aan het IJmeer, een ‘Lake District’ rond een nieuw te creëren binnenmeer en een woongebied bij Pampushout.

Dat stelt het bureau Urhahn stedenbouw & strategie dat onlangs het Perspectief Oostflank van de Metropoolregio Amsterdam (MRA) en de Ontwikkelstrategie Amsterdam Bay Area heeft opgeleverd. De website Architectenweb schrijft daarover. Urhahn ging aan de slag in opdracht van Almere 2.0 en Programma Samen Bouwen aan Bereikbaarheid, een samenwerking van de gemeenten Amsterdam en Almere, de provincie en Rijksoverheid.

IJmeermetro

In de plannen van Urhahn wordt de zogenoemde Oostflank een belangrijke bouwlocatie in de regio, verbindt de IJmeermetro Almere met Amsterdam en ontstaat er een groot strand. Daarnaast wordt het Nationaal Park Nieuw Land versterkt.

Arbeidsplaatsen

De plannen om in Pampus duizenden woningen te plaatsen is niet nieuw. Een jaar geleden kreeg het idee een nieuwe impuls nadat D66 en CDA met plannen daartoe kwamen. Volgens Urhahn biedt die uitbreiding ruimte voor duizenden arbeidsplaatsen. Almere Pampus wordt verdeeld in drie verschillende sferen: Stad aan het IJmeer, een ‘Lake District’ rond het nieuwe binnenmeer en een woongebied in en aan het bos bij Pampushout.

Woningen

Niet alleen in Poort, maar ook IJburg, Lelystad en het gebied tussen Diemen en Muiderberg krijgen duizenden woningen erbij. Centrumvorming in Centraal Almere biedt bovendien mogelijkheden voor een forse verdichting én vergroening; daar kunnen volgen Urhahn de komende jaren circa 15.000 woningen worden gerealiseerd. Almere Oosterwold groeit organisch uit tot een wijk met 15.000 woningen in landschappelijke woonmilieus.

Duurzame en gemengde stad

Bij de plannen zegt Urhahn rekening te houden met de ontwikkeling van levendige, gemengde wijken, gericht op versterking van zowel de economische als de sociaal-maatschappelijke structuur.De menging van wonen en werken vormt een basis.

Verbinding

Een IJmeer-metrolijn moet Almere Centraal, Pampus, IJburg en Amsterdam-Zuid met elkaar verbinden. De IJmeermetro zal er voor zorgen dat Almere en Amsterdam niet alleen eindelijk goed verbonden worden, maar ook als één netwerk kunnen functioneren, stelt Urhahn.

De plannen zijn uiteraard nog niet definitief, er moet nog politieke besluitvorming over komen.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto