Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Hassan Buyatui in podcast: ‘PvdA heeft geen fatsoen’

Politiek circus

ALMERE – Raadslid Hassan Buyatui keerde de PvdA de rug toe omdat het die partij aan fatsoen ontbreekt. Buyatui is ‘gelukkig’ met de situatie dat hij nu in de gemeenteraad zit namens NIDA, ondanks dat die partij niet heeft meegedaan aan de verkiezingen in 2018. “Ik heb gehandeld binnen de bestaande lijnen.”

Buyatui zegt dat in de jongste aflevering van de podcast ‘het Politieke Circus van Almere’. Daarin komt hij ook terug op de kritiek die hij kreeg toen hij een motie van de PVV ‘erger vond dan de aanslagen in Frankrijk’. Hij doelde daarmee onder mee op de onthoofding van onderwijzer Samuel Paty en de aanslagen in Nice. De PVV riep in de desbetreffende motie op om uitdrukkelijk aandacht te besteden aan het gevaar van radicale islam voor de vrijheden van vrouwen, homoseksuelen en zij die niet de islam aanhangen.’

De gemeenteraad nam in meerderheid afstand van de uitspraak van Buyatui. Ondanks sterk aandringen van burgemeester Franc Weerwind wilde Buyatui zijn woorden niet terugnemen.

In de podcast ‘ Politiek Circus van Almere’ komt Buyatui op die kwestie terug. “Wat er in Frankrijk is gebeurd is niet goed te praten. Maar tegelijkertijd geef ik aan dat je extremisme niet kan bestrijden met extremisme.”

PvdA

Over zijn afscheiding in 2019 van de PvdA zegt Buyatui bij deze partij het fatsoen te hebben gemist. “Ik verliet de PvdA-fractie met pijn in mijn hart, maar ik kwam tot de conclusie dat fatsoen ontbreekt. Aangezien ik veel voorkeurstemmen had gekregen, heb ik er toen voor gekozen om mijn werk in de raad zelfstandig voort te zetten als Fractie Buyatui.”

NIDA

Later sloot Buyatui zich aan bij de partij NIDA, die hij niet als islamitische partij ziet maar als een sociale, linkse partij. “Het is een emancipatiebeweging die geïnspireerd is door de islam. De partij geeft aan dat er de laatste 20 jaar in Nederland veel haat is tegenover de islam. De huidige politiek helpt de samenleving niet vooruit, maar maakt problemen juist groter. De islam is een bron van oplossingen.”

Het leidde tot de merkwaardige situatie dat een partij die niet aan de verkiezingen in 2018 had meegedaan tóch een zetel heeft in de gemeenteraad. Buyatui: “Ik heb gehandeld binnen de bestaande lijnen. Ik zie het als een naamswijziging. Zo werkt ons democratische bestel. Ik heb dat niet bedacht in een achterkamertje. Dat bestaat al 200 jaar. Ik ben daar zelf heel gelukkig mee.”

Luister de podcast op AnchorFM::

Luister de podcast op Spotify:

Hassan Buyatui (rechts) in de podcaststudio met Marcel Beijer en Robert Mienstra. (Foto: Karin Kempe)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto