Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Seat Leon wint AUTOBEST 2021

Auto

Door Rob van Ginneken

ALMERE - De Seat Leon wint de Europese onderscheiding voor de beste koop van het jaar. De jury van de consumentenorganisatie AUTOBEST – waarvan onze autoredactie namens Nederland deel uitmaakt – zette in zekere zin twee ‘broeders’ op de eerste en tweede plek. Die tweede positie ging namelijk naar de Skoda Octavia. Die deelt veel techniek met de Seat. De recent gelanceerde generatie Peugeot 2008 eindigde op de derde plaats.

AUTOBEST Europe nomineert elk jaar automodellen die een breed publiek bedienen en qua prijs onder een maximale grens blijven. Te kostbare modellen dingen dus simpelweg niet mee. Juryvoorzitter Ilia Selektar benadrukt hoe uitzonderlijk de AUTOBEST-verkiezing van dit jaar is geweest. Vakjournalisten uit 32 deelnemende landen nomineren jaarlijks vijf finalisten. Dat doen ze op basis van hun dagelijkse testwerk en de auto-introducties.

Selektar: “In de twintigjarige geschiedenis van deze verkiezing is het zelden voorgekomen dat de jury er zeven wilde beoordelen. Het bewijst hoe gefocust de industrie werkt, met name aan nieuwe oplossingen voor het elektrificatieproces. Uiteindelijk kwamen dus twee concurrenten dicht bij elkaar boven aan de lijst. Beide komen van merken binnen de VW-groep behoren en verdienden het eigenlijk beide om te winnen. Uiteindelijk werd het dus de Leon, met een neuslengte verschil.”

Testsessies

De traditionele uitgebreide testsessies en interviews en vragenuurtjes met de ontwerpers en marketeers van de merken was door de crisisbeperkingen een bijna onmogelijke missie, maar werd tóch veilig gerealiseerd. Dat alles gebeurde op de immens uitgebreide testbanen en meetfaciliteiten in het Oostenrijkse Teesdorf.

De Seat Leon is de twintigste winnaar van de Best Buy of Europe trofee. Naast de Skoda Octavia verkoos de jury op basis van dagelijks testgebruik en de diepgaande finale beoordelingen als gezegd de Peugeot 2008 ‘SUV’.

Meer weten? Gedetailleerde resultaten van alle stemmingen en een video van de testsessies worden vermeld op www.autobest.org. Daar vindt u ook de winnaars van speciale onderscheidingen voor onder andere technische innovatie, veiligheid en milieu­techniek.

De Seat Leon (Foto: aangeleverd)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto