Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Achillesveld, Tiny Church en Zuidhuis winnaars Architectuurprijs Almere 2020

Wonen

ALMERE – Het Achillesveld, de Tiny Church in Poort en het Zuidhuis in Oosterwold zijn de winnaars geworden van de Architectuurprijs Almere (APA) 2020. Dat werd maandagavond bekendgemaakt tijdens de online prijsuitreiking die via een livestream kon worden bijgewoond. De winnaars krijgen elk een cheque van 2500 euro.

De Architectuurprijs Almere 2020 wordt georganiseerd door Kunstlinie om de Almeerse architectuur in de schijnwerpers te zetten. De afgelopen maanden is er door de kinderjury, de vakjury en het publiek gestemd op de favorieten. De vakjury - bestaande uit Ivonne de Nood, Tracy Metz en Dikkie Scipio, onder voorzitterschap van Fenna Wagenaar - koos unaniem voor het Achillesveld van HundFalk Architecten in Poort. ‘Het alternatief voor de rijtjeswoning: compacte vrijstaande woningen, met dakterras, een tuin en parkeerplaats op eigen kavel. Individuele woonkwaliteit in hoge dichtheid.’

Publieksprijs

De Tiny Church van Pieter ter Veen in Almere Poort werd de winnaar van de Publieksprijs. Via Almere DEZE WEEK konden Almeerders stemmen op hun favoriete project. In een paginagroot overzicht lieten we de tien genomineerden zien. Alles bij elkaar zijn er in totaal 1203 stemmen uitgebracht. De uitslag werd maandagavond online bekendgemaakt door Ron Broertjes, directeur/uitgever van Almere DEZE WEEK. Winnaar werd de Tiny Church, met 205 stemmen. Het duurzame ontwerp van het kleine kapelletje in Poort heeft de vorm van een cilinder en draait mee met de zon om optimaal te kunnen profiteren van de zonnepanelen op het dak.

Kinderjury

De Kinderjury, bestaande uit leerlingen van basisschool Caleidoscoop in Filmwijk, heeft zich ook verdiept in de genomineerde projecten. Zij kozen voor het Zuidhuis van Daniel Venneman, Woonpioniers. De driehoekige vorm van de levensloopbestendige woning biedt schaduw in de zomer en vangt volop zonnewarmte in de winter. De kinderen vinden het een mooi ontwerp, met een grote raampartij en een spectaculaire veranda over de hele breedte. Ze vinden het vooral ook heel goed dat het huis energieneutraal is.

De prijsuitreiking is hier nog terug te kijken.

Uitreiking Publieksprijs door Ron Broertjes van Almere DEZEWEEK

Achillesveld (vakjuryprijs), Tiny Church (publieksprijs) en Zuidhuis (winnaar Kinderjury).

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto