Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Live-to-be: leef- en leergemeenschap in Oosterwold voor jongeren die vastlopen

Wonen

OOSTERWOLD – In Oosterwold is een bijzonder project opgezet voor kwetsbare jongeren die zijn vastgelopen in hun studie of werk. Live-to-be is een woon-, leef-, werk- en leergemeenschap waar deze jongeren zichzelf weer kunnen terugvinden en handvatten krijgen om te bouwen aan hun toekomst. “Jongeren raken steeds vaker de grip kwijt op hun eigen leven. Bij Live-to-be krijgen krijgen zij de ruimte en vrijheid om hun authentieke kwaliteiten te ontdekken en te laten rijpen”, vertelt Jaap Vermuë.

“Schooluitval, burn-out, depressie en gedachten over zelfmoord komen steeds vaker voor bij de huidige generatie jongeren. Een deel van deze jongeren kan terecht in de bestaande jeugdhulpverlening, maar voor steeds meer jongeren sluit dit aanbod niet aan. Ze voelen zich verloren en zien geen zin of uitzicht meer voor hun leven”, aldus Vemuë. Met veel van deze jongeren is volgens hem in de basis weinig mis. “Deels zijn dit hooggevoelige jongeren die niet worden begrepen en overprikkeld worden in een omgeving waar dingen niet kloppen. Zij raken de verbinding met zichzelf kwijt, krijgen een negatief zelfbeeld en verliezen hun zelfvertrouwen.”

Traject van aantal maanden

Kwetsbare jongeren tussen de 17 en 27 jaar die zijn uitgevallen op school of werk volgen bij Live-to-be een traject van een aantal maanden. “Zij leren door rust, de helende werking van de tuin, het dagelijks leven in de gemeenschap, gezamenlijke activiteiten en deskundige begeleiding”, vertelt Vermuë. “Ze krijgen weer contact met zichzelf, met hun inspiratie en met de zin van hun bestaan.” De teamleden van Live-to-Be vormen de basis van de zelfvoorzienende gemeenschap. Zij werken allemaal op vrijwillige basis in het project.

Crowdfunding voor Lichtschip

Sinds de zomer van 2019 wordt met vooral jongeren, waaronder veel vrijwilligers uit binnen- en buitenland, gewerkt aan het Lichtschip. Dit is het hoofdgebouw van het jongerenproject. “Omdat Live-to-Be buiten de reguliere zorg valt, komt er geen geld van de overheid. Tot nu toe is alles gefinancierd met renteloze leningen van vrienden en familie”, aldus Vermuë. Om ook de laatste rekeningen te kunnen betalen is nog 50.000 euro nodig. Hiervoor is een grote Crowdfunding Campagne gestart. De teller staat inmiddels op bijna 10.000 euro.

Bekijk de crowdfunding-video op https://www.gofundme.com/f/the-lightship-needs-to-be-completed. Kijk voor meer informatie op

www.live-to-be.com of mail

mail@live-to-be.com.

Het Live-to-Be team voor het Lichtschip, met Jaap Vermuë tweede van links. (Foto: aangeleverd)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto