Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Met Kerst tijdelijk droog

Algemeen

ALMERE - De kans op een witte Kerst is klein dit jaar. Wel kan er een winters getinte bui vallen in Almere bij een tot ongeveer -32 afkoelende bovenlucht (5000 meter) op 25 december. Een bui met stofhagel en mogelijk enkele natte sneeuwvlokken is dan mogelijk.

Eerst is het nog uitgesproken zacht met maximale temperaturen dik in de dubbele cijfers. Er valt ook veel regen tot Kerst. We moeten denken aan zo’n 50 millimeter regen. Op donderdag gaat de wind om naar meer noordelijke richtingen en koelt het gevoelig af.

We gaan dan naar normale temperaturen voor de tijd van het jaar van 6-7 graden overdag. De nachten worden ook frisser met minima die dicht bij 0 graden zullen gaan uitkomen. Vanaf Tweede Kerstdag neemt de wisselvalligheid opnieuw toe waarbij de kans op natte sneeuw aanwezig blijft. Een uitermate kil weerbeeld met weinig zon en vrij lage temperaturen komt er dan waarschijnlijk dat tot in de eerste januariweek aanhoudt. Gedurende de nachten kan het tot wat vorst komen terwijl de dagmaxima niet veel verder dan 5-6 graden komen.

Echt winterweer zit er nog steeds niet in tot aan Driekoningen. In de eerste plaats is er nog onvoldoende kou aanwezig in de brongebieden van Noordoost-Europa. Doorgaans moet het daar eerst sterk afkoelen alvorens een noordoostenwind de kou naar Nederland kan brengen

Ten tweede blijft een hardnekkig lagedrukgebied maar rondjes draaien boven het Europese continent. Op die manier kan de eventueel koude lucht onze contreien niet bereiken. Door de positie van dat laag wordt bovendien veel warmte meegenomen naar het noordoosten van Europa. In de regio Moskou worden temperatuurafwijkingen in positieve zin van wel 12 graden voorzien. Langetermijnprognoses gaven die warmteopstoot al een maand terug aan.

Weerman Marc Putto

Meer info op www.weerprimeur.nl

Weertabel

Woensdag min. 9, max. 11, wind zw. 3, neerslag 95% en zon 20%

Donderdag min. 6, max. 7, wind n. 4, neerslag 90% en zon 20%

Vrijdag min. 3, max. 7, wind nw. 3, neerslag 20% en zon 35%

Zaterdag min. 5, max. 8, wind zw. 3-4, neerslag 35% en zon 25%

Zondag min. 5, max. 6, wind zw. 5, neerslag 85% en zon 20%

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto